Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Mal og dans deg fri

- Det er sammenheng mellom kropp, sjel og sinn. Gjennom dans og maling får vi frem ubrukte sider i oss selv, sier billedkunstner Eva von Hanno. Sammen med Anne Marie Sander, MA-URI instruktør og massør, arrangerer hun danse- og malekurs på solfylte Kreta.

Tekst: Kari Flaata Halling Foto: Kari Flaata Halling og Ma-Uri Klinikken 

Eva von Hanno og Anne Marie Sander er to meget opptatte personer. Likevel lykkes det å få til et intervju med Eva, som inviterer til sitt trivelige hjem på Skøyen. Eva bor i et gråmalt rekkehus i kunstnerkolonien Ekely. 

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Eiendommen var opprinnelig eid av Edvard Munch. Senere overtok Oslo kommune, og på 1950-tallet bygde de kunstnerboliger, som har rommet mange kjente kunstnere, blant annet Thorbjørn Egner, Frans Widerberg, Nils Aas og Sossen Krogh. Fortsatt er det slik at bare billedkunstnere og billedhuggere kan kjøpe de ettertraktede boligene på Ekely.

Les også:
Bli med til Bali, et tropisk paradis
Middelhavsdietten «slår ut» lavkarbodietten

Passer for alle

- Jeg har en travel hverdag. Når jeg kommer til Kreta, får jeg endelig tid til å meditere, ta reikihealing, gå tur langs stranden, bade og ikke minst male. Malekurset er like givende hver gang, og det er alltid mange hyggelige mennesker med på turene våre, sier den blide og trivelige damen.

Vi drikker te og spiser deilig kake med eple og kanel mens Eva forteller om de populære turene til Gerani, et lite sted utenfor Chania på nordvestsiden av Kreta:

Klare til å dra på tur. Anne Marie (lengst t.v.) og Eva (nr fra høyre) sammen med kursdeltakerne.

- Turen som gikk 30. mai 2009 blir den ellevte Anne Marie og jeg arrangerer. Tror kombinasjonen av å bevege seg og være kreativ er særdeles vellykket. Gjennom dans, meditasjon og Hunafilosofi setter man i gang bevegelse på mange plan, og mange opplever at livslyst, kreativitet og aktivitet erstatter stagnasjon og passivitet. Den polynesiske tankegang, dans og andre teknikker er fulle av kraft til å hjelpe oss til å styrke oss selv, slik at vi raskere og mer effektivt kan nå våre mål.

I tillegg til at hun er utdannet sosionom med lang erfaring fra poliklinisk psykiatrisk arbeid, har Anne Marie også utdannelse som MA-URI instruktør og MA-URI massør.

MA-URI massasjen har sitt utspring i tusen år gamle healingtradisjoner fra Polynesia. Filosofien som kommer fra en slags sjamansk tradisjon i den polynesiske urbefolkningen, deler Anne Marie gjerne med kursdeltakerne, forteller Eva og legger til at det kan være opp til femten personer på et kurs, og alle kursene blir forskjellige alt ettersom hvilke mennesker som er med. 

- Kurset passer for alle typer mennesker i alle aldre. Enslige, par, unge og gamle har deltatt sammen med oss. Noen synes det er deilig å bo alene og tusle rundt for seg selv, noen er slitne og utbrente, mens atter andre er fulle av nysgjerrighet og lyst til å utforske nye sider ved seg selv og sine iboende ressurser, sette egne behov øverst på ønskelisten og tillate seg å ”bare” tenke på seg selv, forteller Eva.

Samarbeider

- Hvordan startet samarbeidet med Anne Marie?

- I 1971 gikk Anne Marie og jeg på et tre ukers yoga- og meditasjonskurs i Småland. Vi fikk god kontakt, men opprettholdt ikke kontakten etter at vi kom hjem. Etter noen år så møtte vi hverandre tilfeldigvis igjen oppe på St. Hanshaugen i Oslo. Det viste seg at hun bodde der og drev med MA-URI massasje.

- Neste gang jeg traff på henne var på Alternativmessen i Oslo. Jeg hadde vondt i nakken og ville gjerne ha massasje. Det var lange køer overalt, til jeg gikk opp en trapp og kom til en stille korridor. Her fant jeg Anne Marie, som hadde stand og sto og lurte på hvem som kom til henne. Så kom jeg, og jeg fikk min massasje, vi snakket hyggelig sammen, og så inviterte jeg Anne Marie til åpent hus, som jeg pleier å ha før jul.

- Anne Marie lærte meg at tilfeldigheter betyr noe. Det som faller til deg er noe som kan gi deg noe du trenger i livet ditt. Anne Marie holdt selvutviklingskurs på Kreta, og etter dette møtet, fikk hun idèen at vi to kunne ha kurs sammen! På denne måten flettet skjebnens tråder seg sammen, og vi startet vårt konstruktive samarbeid.

Alternativ

Etter debututstillingen i 1981 er Eva von Hannos akvareller og malerier av barn og blomster blitt kjent for mange. Bildene ligner henne selv: Blide, vennlige og fargerike.

Farger påvirker oss mye mer enn de fleste tror. Eva bruker tørrpastell. Hun har undervist i kunsthistorie på Steinerskolen tidligere, og her brukte hun blant annet tørrpastell, og elevene laget de flotteste tegninger.

Eva er opptatt av astrologi og drømmer. Hun gikk på astrologikurs allerede i –81, og har senere brukt det i møte med mennesker:  

- På Kretaturene bruker jeg både astrologi og drømmer til å hjelpe folk å se sine muligheter. 

Eva har alltid vært opptatt av å finne ut hvem hun er, og derfor har hun søkt seg til mange alternative behandlingsmetoder og kurs. Hun er åpen for at der er mye mer mellom himmel og jord enn det naturvitenskapen hevder og tror at kvantemedisin, akupunktur, homeopati og healing i fremtiden vil få mer og mer å si for hvordan man skal holde seg frisk.

Maling og dans

- Kan du beskrive en dag på Kretakurset? 

- Vi starter dagen langsomt med frokost i hver våre leiligheter før vi samles på en paviljong nede på stranden klokken ti. Denne plattingen er egentlig grunnmuren til noe som skulle blitt en vindmølle. Byggetillatelse ble ikke gitt, så istedenfor ble det et perfekt sted for våre kurs.

Foto: Gro Berntzen

- Omgitt av asurblått hav så langt vi ser med Leifka Ori, de hvite fjellene, som bakteppe. På våren kan vi se snø på toppene der. Mens vi danser forskjellige frigjørende danser under guiding av Anne Marie, hører vi bruset fra Middelhavet, som slår mot stranden. Av og til kommer en fugl og hilser på oss.

- Vi samtaler og lærer om polynesiernes eldgamle livskunst HUNA og deres særegne helbredelsesmetoder. Det blir også tid til guidet meditasjon, som bidrar til at folk får mulighet til å tenke gjennom sider av livet sitt, som man vanligvis ikke tenker så mye over. Alt foregår på denne plattingen, med bambusvegger og bambustak som beskyttelse mot solen. Her danser og mediterer vi til lyden av havbruset. Vanligvis er det stille og fredelig her, men noen ganger kan det blåse, og da trekker vi oss opp til huset og danser i hagen på hotellet. Dette tar to, tre timer, så er det pause med tid til lunsj. Enten går man ut og spiser på små tavernaer nede ved stranden eller man kan lage noe selv. Noen vil sole seg og bade, andre ønsker å hvile seg eller gå en tur.

- Kl. 16 er det tegning og maling i hagen. Jeg er opptatt av å lære bort det jeg kan om farger, litt forskjellig fra kurs til kurs, avhengig av hvilke forventninger kursdeltakerne har. Noen vil bare jobbe intuitivt, sier Eva, som selv har gått på massevis av malekurs for å finne nye veier å fornye seg på. 

Både Anne Marie og hun selv er opptatt av å gjøre sitt beste for at kursdeltakerne skal trives og få mest mulig ut av oppholdet på Kreta. 

For nærmere opplysninger, se www.dorapneren.no eller www.min-tiki.no

Kort om Eva von Hanno

Eva har vært med i mange filmer, og i de siste årene har hun laget sine egne teaterforestillinger, der hun har oversatt, skrevet manus, regissert, produsert, laget scenografi og kostymer. Hun har også laget kortfilm som er sendt på svensk TV. Eva har vært lærer i teaterkunnskap, kunsthistorie, tegning og maling og maskelaging. Hun er også kjent som billedkunstner og har hatt et femtitalls maleriutstillinger. Eva elsker å omforme rom så mennesker blir engasjert og ønsker å lage bilder og forestillinger som berører.

Kort om Anne Marie Sander

Anne Marie driver Min-tiki og Døråpneren og har egen klinikk på Ås i Akershus. Anne Marie har jobbet som reiseleder på Kreta i en fireårsperiode, hvor hun også lærte seg en del gresk. Dette er bakgrunnen for at kursene holdes på Kreta. Hun er utdannet sosionom og har mange års erfaring fra voksenpsykiatrisk poliklinisk arbeid før hun utdannet seg til Ma-uri massør og bodyworker fra 1992-94. Hun har drevet egen klinikk siden 1994, har lisens som begynnertrener for MA-URI instituttet og arrangerer og holder reiser og kurs i inn- og utland.

Håndanalyse - Hånden avslører alt!

Artikkelen ble første gang publisert i Magic Magasin i mars 2009.