Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

– Evnene mine er en berikelse

Offisielt heter han Erlend Elias Bragstad, men for folk flest er han Erlend Elias, kjent fra TV og realityserier. Den fargerike gledessprederen arbeider også som make-up artist og stylist, og i det siste har han reist rundt og holdt foredrag. Fortrengte evner har nå kommet frem i lyset og har blitt en berikelse for Erlend Elias.

Av Kari Flaata Halling

Egentlig skulle vi møtes på Café Skansen i Oslo, men Erlend Elias fikk en dragning mot Det Gamle Raadhus et steinkast unna. Restauranten er stille og fredelig, ingen musikk i bakgrunnen, et perfekt sted for et intervju.

Det gamle Raadhus ble nevnt i forbindelse med en spøkelsesvandring jeg deltok på for noen år siden. Bygningen er fra 1641 og er byens eldste bevarte rådhus. Området, der restauranten ligger, heter Kvadraturen og er Norges mest hjemsøkte plass. Jeg tenker at en restaurant med åndelig aktivitet må være midt i blinken når jeg skal intervjue Erlend Elias om hans evner.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Erlend Elias prøver healing på servitør Elin Lundberg. Foto: Kari Flaata Halling

Hjemsøkt restaurant
Svenske Elin Lundberg jobber som servitør på det sagnomsuste spisestedet og kan bekrefte at det har hendt veldig mange rare saker her på huset, spesielt de siste to månedene: - Alarmen har gått i kjelleren, uten at vi kan forklare hvorfor, og flere har kjent sigarlukt i restauranten. Historien sier at det går igjen en mann som røker sigar. Jeg har jobbet her i tre år, og har aldri kjent sigarlukt, inntil for to uker siden.

Erlend Elias forteller til Elin at han jobber som klarsynt. Han kjenner aktivitet i rommet, at noen går forbi ham og stirrer på ham. Han kjenner prikking, og at det svinger veldig i temperatur.

- Det var et medium som spiste her for to uker siden. Hun ble kjemperedd da hun var på toalettet i kjelleren, for hun kjente at noen tok på henne. Der nede har det vært fengsel. Der det nå er toaletter, fantes det celler, og i vinkjelleren satt fangene bundet med kjettinger på hender og føtter. Når det regnet, kom det inn vann, og folk druknet. Så det har dødd masse folk nedi kjelleren, forklarer Elin.

- Jeg skulle til å gå ned trappa med en gang vi kom hit. Plutselig var det som et gitter ble slått opp foran meg, og jeg kom ikke videre. Du så vel at jeg rygget? sier Erlend Elias og ser på meg. Jeg nikker bekreftende.

- Mange kjenner det slik. Jeg pratet med mediet om dette. Hun sa at hver gang jeg kom til bordet hennes, ble det kaldt, og hun fikk frysninger. Hun så noen som sto ved siden av meg og fulgte med meg. Jeg ble livredd så klart, fortsetter Elin og legger til at når det er spøkelsesvandringer, hender det at en gruppe mennesker går ned i kjelleren.

- Da vi hadde stengt restauranten her om dagen, var det bare jeg, to kokker og restaurantsjefen igjen i huset. Vi sto og pratet med hverandre, og helt plutselig hørte vi alle at det var tallerkener eller glass som gikk i gulvet og knuste. Vi sjekket, men det var ingenting, sier Elin før hun returnerer til kjøkkenet med vår bestilling på mat og drikke.

Foto: Kari Flaata Halling

Bestefar
Morsomt å få en forsmak på Erlends evner før vi starter med det egentlige intervjuet. Erlend Elias er enda mer fargerik og karismatisk i virkeligheten enn å se ham på TV. Han er en kjent make-up artist, stylist og entertainer, og i det siste har han brukt mye tid på å reise rundt og holde foredrag. Men evnene hans har vi hørt lite om:

- Det er jo mye fordommer knyttet til dette, så jeg har ikke snakket i media før det siste året. Nå er jeg veldig glad for at jeg har evnene mine, for det beriker livet veldig. Men det kan være vanskelig også. Når folk lyver, kjenner jeg det med en gang. Det har vært en av de største utfordringene med det å vokse opp, sier Erlend Elias, som opprinnelig er fra Tysfjord. Foreldrene hans var akademikere og veldig realister. Han var syv år da han første gang opplevde noe alternativt:

- Bestefar var veldig nær meg og spesiell. Han var same, «leste» på folk og hadde healingevner. En gang hadde jeg veldig vondt i magen, og bestefar la hånda på meg og sa noen fraser inni seg. Men antagelig fordi vi sto hverandre så nær, virket det ikke godt nok, så han ringte en annen med evner i familien i stedet. Denne damen gjorde det samme som bestefar, men jeg husker også at hun holdt hånda over et vannglass, og plutselig begynte vannet å gå rundt og rundt i sirkler. Hun ba meg drikke vannet, og etter noen timer var jeg helt frisk.

Et tegn
- Da jeg var seks år, døde bestemor, og jeg syntes det var veldig vanskelig. Jeg hadde lyst til å ringe henne eller finne en måte å få tak i henne på. Så bestefar og jeg inngikk en pakt at når han døde, skulle han gi meg et tegn. Da skulle jeg gå til vår plass i hagen, forteller Erlend Elias. Han var 19 år da bestefaren ble alvorlig syk. Han ønsket bare å bli pleiet av Erlend Elias, som kuttet ut det siste halve året på videregående for å være hos bestefaren.

- Bestefar hadde vært i koma i flere dager, og plutselig våknet han opp og sa: Takk, kjære Jesus for at du har frelst meg med et barnebarn som Erlend Elias. Og så sovnet han inn 10 over 11, 12. mai 2002. Kirkeklokkene ringte. Jeg sprang ut i hagen, satte meg ved flaggstanga, og så hørte jeg vinger som slo. Jeg så ei hvit due som sirkulerte rundt flaggstanga, stoppet opp i lufta, så på meg, og deretter forsvant den. Mamma og stefaren min så det også. Det var et tegn, for det finnes ikke hvite duer på dette stedet. Etter det hadde jeg veldig sterke drømmer og sterke følelser.  

Foto: Kari Flaata Halling

Arvet evnene
Erlend Elias hadde akkurat fylt 20 år da han flyttet til Oslo. Her møtte han en gutt som var alternativ, og de to hadde mye å snakke om: - Han sa at ettersom jeg har disse følelsene og evnene mine, må jeg bruke dem. Jeg leste i et blad om spåtelefoner, og det endte med at jeg jobbet med dette 1 ½ år. Kalte meg «Klarsynte Teo». Finansierte faktisk utdannelsen min på denne måten, forteller Erlend Elias på klingende, nordnorsk dialekt.

Han skvetter til og ser mot vinduet: - Gud, det var et ansikt som sto rett her og så på meg! Så henter han seg inn og fortsetter med å fortelle at han har arvet bestefarens evner. Erlend Elias forsto tidlig at han hadde varme hender, var klarsynt og tok inn andres energier. Men etter som årene gikk, var det mange andre ting som opptok ham:

- Jeg måtte finne ut av det å være homofil, hvor jeg skulle bo, og så kom jeg inn i stylistbransjen, som på mange måter er en motpol til det spirituelle. Derfor valgte jeg rett og slett å stenge av for evnene mine, inntil for et par år siden. Da kom de sterkere tilbake. Men i fylla klarte jeg ikke å holde tett, og det endte flere ganger med at jeg «leste» vennene mine.

Om å lukke igjen
Da Erlend Elias var ferdig med utdannelsen sin, fikk han tilbud om en lukrativ stylistjobb i Hollywood. Selv om det var utrolig fristende, måtte han si nei. Han slet med mye angst og uro, var livredd for å fly og å dø. For å døyve de innvendige demonene, takket han ja til alle de stylistjobbene han kunne få. På overflaten var han vellykket, men klarsyntheten slet på ham. Da han jobbet som stylist, tok han inn følelsene til folk, han kunne se ting fra barndommen deres, ting som skulle skje, og han kunne si navnet på skytsengelen til en person. Det hendte at han så at en person snart skulle dø, men dette kunne han jo ikke snakke høyt om.

- Da jeg var ganske ny i «gamet» og sminket de største stjernene som vi har i Norge, hadde jeg ikke lært meg å lukke igjen. Jeg kjente andres smerter og følelser og ble veldig sliten. En gang jeg stylet en dame, fikk jeg så utrolig vondt i magen, og jeg hørte en baby som gråt. Da jeg fortalte det til damen, begynte hun å gråte. Faktum var at to dager før hadde hun spontanabortert.

Erlend Elias måtte gå på kurs for å lære å lukke igjen og beskytte seg, for han vet at det er mange mennesker som sender ut dårlige energier og forbannelser. - Ganning er jo kjent innen det samiske miljøet, derfor er det viktig å beskytte seg med et skjold, slik at hvis noen sender noe negativt til deg, går det rett i retur som en boomerang. Jeg har lært meg å være snill, ydmyk og høflig, for jeg tror at energien er hele tiden i vandring, sier han filosofisk.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Om å være homofil
- Jeg har aldri følt meg harselert med fordi jeg er homofil, men på grunn av at jeg har de evnene jeg har, så kjenner jeg når folk har et problem med at jeg er homofil. Jeg har hatt mange vonde opplevelser i taxi med utenlandske sjåfører. Jeg kjenner at de sitter med en aggresjon, og da kan jeg bli redd. Jeg ble kastet ut av en taxi av en muslim som spurte om jeg var homo, og jeg svarte ja. Midt på vinteren!

Erlend Elias bruker englene aktivt for beskyttelse og når han trenger hjelp, selv til dagligdagse ting: - Jeg bruker St. Christopher og St. Andrea veldig mye, for eksempel når jeg har glemt nøklene mine eller må finne parkeringsplass. Funker hver gang. Så har jeg min skytsengel, som jeg ikke vil si navnet på. Det har skjedd mange ganger at jeg har følt meg forfulgt, og han har kommet som et sterkt og beskyttende lys. Det er mange som har spurt hvordan jeg kan gå ut og være så uredd, men jeg vet at jeg er et godt menneske og har gode engler med meg.

«Farmen kjendis», sesong 2. Erlend Elias i midten. Foto: TV2

«Farmen kjendis»
- Jeg har vært med i mange realityserier. Her kommer man tett på andre mennesker. Når folk sier at man havner i en boble, så er det faktisk sant. «Farmen kjendis» var veldig boble for meg. Jeg hadde en veldig fin opplevelse på mange måter på Farmen, men så skjedde det ting som gjorde at jeg valgte å trekke meg, sier Erlend Elias og får en alvorlig mine i ansiktet.  

- Mangelen på privatliv var kanskje en utfordring?
- Det tar ikke så lang tid for et menneske å omstille seg og ikke savne innlagt vann, toalett eller telefon, og man får åpnet opp kanalene så man blir mye sterkere. Jeg fikk faktisk prata med min bestefar, og da så jeg ham veldig klart og tydelig. Samtidig tar man inn alle de andres følelser og energier, og da blir det ofte konflikter, sier Erlend Elias, som flere ganger ba englene om hjelp, blant annet da han skulle velge førstekjempe. Han fikk konkrete navn, men valgte å ikke høre på englene. Han var blitt så glad i mange av deltagerne at det var vanskelig å velge nettopp dem.

- Etter Farmen-oppholdet har jeg blitt enda mer bevisst på hvor viktig det er å følge englenes råd. Til våren er jeg med i «Camp Culinaris». Høsten 2019 kommer «NRK Safari», som er et fantastisk program. Det går på evnene mine. Da får jeg dra til Flatanger og besøke mitt kraftdyr som er ørn, legger han til.

Tror på Gud
– Når du tror på engler, tror du vel også på Gud?
- Jeg har min kristne barnetro, og englene er jo Guds hjelpere. Jeg har full forståelse, respekt og aksept for alle som tror på det som står i Bibelen og lever etter den. Personlig kan jeg ikke tro på alt. Bibelen er skrevet av mennesker og med deres verdisyn. Jeg tror for eksempel ikke på å brenne i helvete. Det har gitt mange dødsangst. Vi er på jorda bare et lite sekund, og så er det den store evigheten som venter oss, som jeg tror er veldig fin. Den dagen vi skal dø tror jeg er forutbestemt, men ikke selve livsløpet. Vi har vår frie vilje til å velge våre handlinger.

Han ser på meg med et fast, intenst blikk og fortsetter: - Jeg tror også på karma og gjenfødelse. Sjelen min er den samme gjennom flere liv. Jeg bruker Gud og Jesus mye i bønnene mine. Jeg ser ingen konflikt mellom sjamanismen og kristendommen, for det er jo mitt høyere jeg man påkaller uansett. Jeg vil bare si til alle der ute at man må ikke dømme eller se ned på noen. Man må heller være sterkere i sin egen tro. Uansett hva man kaller det, så er det noen ting som er større enn oss, og det må vi ta vare på. Ikke la mørke krefter komme til, men bevar lyset! Det er veldig viktig.

Foto: Kari Flaata Halling

Troen på prøve
Erlend Elias mener at det er et stort ansvar å være spåoperatør:
- Jeg ble spådd i 2017 at jeg i august 2018 skulle miste en person jeg var veldig glad i. Jeg tenkte: - Hvorfor i all verden sier du det? Så jeg gikk med angst hele tiden. Jeg visste jo ikke at det var pappa det var snakk om, men forsto det da han ble syk i jula. Det er litt rart, for jeg har aldri tatt mye bilder av ham før. Fra jul og til han døde august 2018, har jeg filmet ham mye, tatt masse bilder, vært mye på besøk og prata mye. Vi kom hverandre veldig nær og ble kjent med hverandre på en helt annen måte.

-Så det var nok en mening at du skulle vite det?
- Det var nok en mening! Da pappa ble syk, klarte jeg for første gang å stoppe blod ved hjelp av healing. Jeg holdt på helt til sykebilen kom. Pappa døde etter å ha blitt feilbehandlet på sykehuset. Jeg visste jeg jo at det var menneskelig svikt, men det satte troen min veldig på prøve. Jeg var rasende på Gud. Likevel var det troen som hjalp meg til å komme videre i livet og klare å stå oppreist, forteller Erlend Elias.

- Har du hatt kontakt med ham etter at han døde?
- Ja, pappa besøkte meg i tre forskjellige drømmer, og jeg prata også med ham. Det var veldig godt!

Sjelevenner
- Jeg møtte et medium som het Lillian. Hun ville teste meg og spurte om jeg kunne ta en liten kanalisering og reading på henne. Jeg fikk opp en mann med hvitt skjegg, beskrev hvor høy han var og fikk også opp navnet hans. - Men jeg får ikke opp øynene hans? Det er to sorte hull! sa jeg og forsto ikke hvorfor. Lillian ringte mora si, som bekreftet at det var Lillians avdøde bestefar. Grunnen til at jeg ikke fikk opp øynene hans, var at han hadde vært blind. I dag er Erlend Elias og Lillian til gjensidig nytte for hverandre. Foruten å være sjelevenner, er de hverandres personlige healere og veiledere.

- Jeg tar imot til reading hjemme hos meg. Driver mindre med healing, for man tar inn så mye fra andre, og det er lett å få mye smerter i kroppen selv, sier 36-åringen, som bor alene i leiligheten i Oslo: - Det er rett og slett for at dagens samfunn er blitt slik at det er veldig vanskelig å stole på noen når jeg har de evnene som jeg har. Da blir det veldig slitsomt. Så jeg har valgt å leve alene og synes det er veldig, veldig greit. Det er et bevisst valg. Jeg tenker at det er ingen menneskerett å få barn. Det var veldig trist og sårt en periode, men ikke nå lenger. Søsteren min har to barn, som er mine hjertesteiner.

Erlend Elias i «Skal vi danse». Foto: TV2

Foredrag
- Hva jobber du med for tiden?
- Jeg reiser veldig mye rundt med foredrag om psykisk helse, på barne- og ungdomsskole, videregående, universitet, foreninger og andre lag. Det er et veldig viktig tema. Og så reiser jeg rundt med Nasjonalbiblioteket med et foredrag om identitet. Noen leter hele livet etter sin identitet. Jeg har også mange foredrag innen arbeidslivet. Det er veldig viktig ikke å være konfliktsky. Man er nødt til å ta opp en konflikt, for jeg tror at hvis du går med undertrykte følelser og negative ting, så kan det gi deg sykdommer, sier Erlend Elias, som nylig var på alternativmessa i Drammen og holdt foredrag om det å være god nok.

- Vil du satse mer på evnene dine i fremtiden?
- Jeg vil nok satse mer på foredragene mine, for der bruker jeg evnene mine samtidig. Folk blir veldig trygge når de prater med meg, åpner opp, og vi får en veldig fin dialog. Jeg vil nok gå mer og mer bort fra det overfladiske med make-up og styling, selv om det absolutt vil være en stor del av meg. I fremtiden vil jeg veilede, ha kurs og foredrag.

- Jeg får opp navnet Anne eller Anna. Hun er med deg, sier han plutselig. Jeg nikker, litt overrasket, men forstår godt hvem han har kontakt med.

Foto: Susan Fraser

«Erlend Elias Univers»
Erlend Elias har noen klare leveregler, som han prøver å leve opp til:
- Det er ikke så viktig å fundere over om vi har ett eller flere liv. Vi har i hvert fall dette livet her og nå, og det må vi gjøre så meningsfylt som mulig. Det ville vært et begredelig liv hvis jeg skulle satt meg ned og tenke på alt det negative jeg har opplevd, mobbing, overgrep, og hvor ekle og stygge folk kan være mot hverandre i denne bransjen. Det er mye sjalusi og misunnelse. Jeg er nødt til å ha fokus, og det har jeg hver morgen når jeg våkner opp. Da sier jeg til meg selv at jeg i hvert fall skal ta tre ting som jeg er takknemlig for, og får jeg til ti ting er det kjempebra.

- Hjemmesiden din heter «Erlend Elias Univers». Hvorfor akkurat dette?
- Mitt univers har jeg skapt selv. I dagens samfunn er det veldig mange som lar seg styre av klokka, datoer, av folk ikke minst. Jeg er veldig opptatt av at mitt univers skal bestå av glede, frihet, latter, humor og selvfølgelig jobb. Jeg jobber tett sammen med folk som deler min tro og mitt livssyn. Så det er et eget univers og et fint univers, for der kan man være seg selv 100 prosent.

Tydeligvis er det vanskelig for Erlend Elias å være helt tro mot sitt eget univers. Han begynner å bli rastløs, ser på klokka og bare må svare på en samtale på mobilen. - Jeg er litt på overtid, unnskylder han seg med etterpå. - Jeg skal på et møte angående TV-innspilling, og så går det i ett resten av kvelden. Siste møte er kl. 22. I morgen er det møte frem til jeg skal reise til Namsos, der jeg skal ha et moteshow, og når jeg kommer tilbake, skal jeg til Nord-Norge og holde et foredrag, og så blir det Tenerife ei uke sammen med mamma. Det gleder jeg meg til, sier den superhyggelige nordlendingen, tar et hjertelig farvel og forsvinner ut døren.

Tips en venn på e-post