Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Sunt arbeidsmiljø på kontoret

Føler du deg trett, har hodepine og synes det er et ork å komme gjennom arbeidsdagen? Problemene kan komme fra inneklimaet, arbeidsplassen og/eller omgivelsene. Med noen enkle råd kan du bidra til å få en sunnere og triveligere arbeidsplass.

Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling

Kontoret er en ”farlig” arbeidsplass. Helseplager lurer rundt hvert hjørne, alt fra senebetennelse og ”musearm” til belastningsskader i nakke og rygg. Noen av problemene som kan skyldes dårlig inneklima er tretthet, hodepine og sår hals.

Les også:
Føler du deg stressa?
Fleksibel arbeidstid gir bedre helse

Et sunt inneklima er også viktig for å forebygge allergier og forhindre følsomme slimhinner. Mange opplever mistrivsel og stress på arbeidsplassen, noe som slett ikke er bra for immunforsvaret. Har du ingen helseplager i øyeblikket, kan du allikevel ta dine forholdsregler. Ta en helsjekk på kontoret ditt for å finne ut om noe kan forbedres: 

Riktig belysning

Godt lys er viktig, men vær klar over at for sterkt lys kan være like belastende for øynene som for svakt. Mange får migrene og hodepine av lysstoffrør.

• For terminalarbeidsplasser bør belysningen ligge lavere enn for annet kontorarbeid (300-500 lux).
• Skift ut lysrør som blinker og durer.
• Belysning må ikke blende eller gi refleks i dataskjerm. Bruk eventuelt et skjermfilter.

Arbeid foran dataskjerm

Langvarig arbeid foran dataskjermen kan være svært anstrengende for øynene, som fort kan bli irriterte og trøtte.

• Sjekk brillene, eventuelt bruk egne databriller. Progressive glass er ikke egnet til databriller.
• Gi øynene hyppige pauser ved å fokusere på et punkt langt borte. God øyegymnastikk er også å la blikket følge loddrette, vannrette og diagonale ”streker” langs vegger og tak.
• Husk å blunke både når du ser på skjermen og hviler øynene. Dette hjelper mot tørrhet, noe som er vanlig ubehag ved dataarbeid.
• Sitt ca. 50-60 cm fra skjermen. Da er eventuell stråling fra skjermen redusert kraftig.
• Still inn lysstyrke og kontrast slik at det er behagelig for øyet.
• Sørg for at du ser ned på skjermen, helst i en 17 graders vinkel.

Bruk av tastatur og mus

Riktig bruk av tastatur og mus er viktig, ellers kan du lett få problemer med nakke og skuldre.

• Bruk hele armen og skulderen for å flytte musa, ikke bare håndleddet. Ikke hvil eller lås håndleddet mens du bruker pekeverktøyet. Håndleddet, armen og skulderen skal kunne beveges.
• Pass på å holde skuldrene senket. Armene skal være i cirka 90 graders vinkel.
• Ikke bøy håndleddene når du skriver. Dette kan føre til unødvendig anspenthet. La de hvile på en håndleddstøtte som festes ved tastaturet.

Bruk av telefon

Bruker du telefonen mye i jobben, risikerer du belastningsproblemer i nakken.

Headset iStock_000010715932Large
 

• Benytt hodetelefon eller ørepropper hvis du bruker telefonen mye.
• Er du høyrehendt, ha telefonen på venstre side. Ellers er det lett å klemme røret mellom hode og skulder mens du skriver beskjeder. Det kan føre til korte nakkemuskler som på sikt kan gi skader.

Varier arbeidsstillingen

Langvarig stillesitting kan forårsake ubehag og muskeltretthet. Å variere stilling er bra for mange deler av kroppen, inkludert ryggsøylen, ledd, muskler og blodsirkulasjon.

• Fordel vekten jevnt og bruk hele stolen og stolryggen til å støtte kroppen. Ikke len deg forover. Eventuelt kan du plassere en liten, fast pute i korsryggen.
• Ofte må stolen reguleres etter arbeidets art, lav for papirarbeide og høyere når du arbeider foran skjermen. Hvil føttene godt på gulvet eller på en fotskammel.
• Stolen bør være stødig og lett å regulere, også mens du sitter.

Dagslys

Mangel på dagslys kan få oss til å føle oss slitne og stresset, derfor er det viktig på en arbeidsplass å ha vinduer med mulighet for utsyn. Hvis du ikke har vinduer som gir dagslys, kan du spørre arbeidsgiver om å installere fullspektret, hvitt lys. Dette har gunstig virkning på sinnet og gir deg følelsen av å være opplagt. Lysterapi er mer og mer utbredt, også på en del arbeidsplasser.

Kontormaskiner

Man vet at ozongasser og støv fra større kontormaskiner kan gi helseproblemer. Ozon gir størst utslag blant allergikere og astmatikere. I både printere og kopieringsmaskiner dannes ozon når papiret kjøres gjennom et høyspenningsfelt. Printere avgir støv av brent polyester og jern, datamaskiner er en kilde til støv og statisk elektrisitet.

• Større kontormaskiner bør stå i egne rom med god ventilasjon.
• Plasser laserprintere i god avstand til brukeren slik at luft og støv ikke blåser direkte på huden. Unngå lav luftfuktighet, sørg for god ventilasjon og at utslippssted fra skriveren ikke peker direkte mot ansiktet til brukeren eller andre.
• Gi skjermen en jevnlig omgang med antistatisk middel, som blant annet fås kjøpt i databutikker. Eller en billigere løsning for hjemmekontoret: Tørk av skjermen med vann tilsatt et tøymykningsmiddel et par ganger i uken.

Planter gir trivsel

Grønne planter gir trivsel og hygge, men de renser også luften og tilfører livsviktig oksygen. Forskning og tester, blant annet av det amerikanske romfartslaboratoriet NASA, viser at mange av våre potteplanter rett og slett ”spiser” opp skadelige gasser som benzen, formaldehyd og trikloethylen.
Grønnrenderplante og Bostonbregne er spesielt bra for inneklimaet, men også: Bjerkefiken, Bergpalme, Eføy, Dracaena-plante, Fredslilje, Gullranke og Pottegerbera. Krysantemum renser også effektivt, men avgir pollen og anbefales derfor ikke i nærheten av allergikere og astmatikere.

Vær fargebevisst

Fargeterapeuter mener det er lurt å ha forskjellige farger på kontoret. Pasteller gir lys og luft og er ideelle på kontorveggene. Grønt stimulerer kreativiteten. Unngå beige og brunt, som lett virker trist og uinspirerende. Ha en gul blomst eller noe annet gult på pulten for mental stimulans. Eller stirr en stund på de gule lappene som du sikkert har liggende.

Tenk alternativt

Hvorfor ikke tenke alternativt når det gjelder å bedre arbeidsmiljøet? Ønsker du å ommøblere kontoret, eller innrede et nytt kontor, kan du prøve Feng Shui, Østens teori om arrangement av objekter for å oppnå helse, velstand og produktivitet.

Datamaskinene skaper ifølge Feng Shui store mengder Yang-energi, noe som anses svært lykkebringende. Faren er at det kan bli for mye energi. I kontorer med mange terminaler, bør man balansere denne energien med farger som blått og grått. Planter er også med på å opprettholde balanse.

OBS: Skift arbeidsstilling med en gang hvis du sitter med ryggen mot døren. Ifølge Feng Shui er du i en utsatt posisjon og risikerer å være den neste som må gå.

Ønsker du tips om hva du kan gjøre i ditt hjem? Kontakt Alvanina for tips om Feng Shui

Les også: Lær deg feng shui 

Energikick:
Selv om et bedre arbeidsmiljø virker inn på kropp og sjel, må du ikke glemme at kroppen også trenger litt påfyll. Trenger du en oppkvikker i løpet av dagen, styr unna sjokolade, godter og søtsaker. Dette får blodsukkeret til å stige raskt, men gjør at du snart er like slapp igjen. Prøv i stedet havrekjeks med peanøttsmør, som gir skikkelig energikick og varer mye lenger. Frukt og grønnsaksnacks er også bra.

Drikk mye vann:
Bytt ut brus og kaffe med vann. Det er viktig å drikke nok vann for å unngå slapphet. I begynnelsen må du kanskje litt oftere på toalettet, men det er bare fint, så får du beveget deg litt.

• Drikk seks til åtte glass vann hver dag.
• Fyll opp en halvliters brusflaske som du har stående på skrivebordet.
• Få arbeidsgiver til å installere en beholder med friskt vann.

Hovedkilder:
Allergier, astma, eksem, Norsk Kulturforlag
Helse, velstand og trivsel med Feng Shui, Grøndal Dreyer
COMPAQ Sikkerhets- og Komfortguide