Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Rebirthing: Pust lite og eksister, eller pust mer og lev!

– Vi hører ofte at å puste gjør jeg jo, så det trenger jeg ikke å lære! Så feil kan du ta, er vår erfaring. Den store forskjellen er å lære å puste bevisst og å puste dypt nok, sier Mona Kylstad og Maria Susanne Erichsen i Fredrikstad, som jobber med en terapiform som heter Rebirthing, også kalt holotropisk pusting eller åndedrettsterapi, i sitt konsept som de kaller Go4U.

Av Kari Flaata Halling

Go4U holder til i leide lokaler hos senteret Nordens Lys i Gamlebyen, Fredrikstad. Lokalene i den gamle, ærverdige Artillerigården er stille og fredelige. Her høres bare fuglekvitter utenfor vinduene. De som leier her driver med masse forskjellig innen alternativ behandling.

- Liv og Bente som driver senteret er opptatt av en felles delingsenergi, at alle skal gi hverandre noe. Salen er perfekt for oss. Det er gode energier og veldig godt å puste her, sier Mona Kylstad.

- Hvorfor valgte dere navnet Go4U?
- Vi har tenkt at folk skal ha mot til å gå for det de selv mener er riktig og sant for dem. Vi står for å hjelpe de menneskene som er på vei mot en selvutvikling/selvrealisering. Pusten er en viktig del av dette. Når det gjelder navnet Go4U: Hvis ikke du går for deg selv, er det ingen andre som gjør det for deg. Når du velger å ta ansvaret, og finner ut at nå må du begynne å gjøre noe, så er vi der og støtter deg. Da vil du tørre å gi slipp, fortsetter Maria Susanne Erichsen.

Foto: Kari Flaata Halling

Skjebnetreff
- Hvordan traff dere hverandre, og hvordan kom dere i gang med Rebirthing?
Mona forteller at hun jobbet 18 år i bank og finans med alt det stresset det medførte, stive skuldre og spente muskler: - Jeg var klar for en forandring, men visste ikke hva. Så snakket jeg med en dame, og hun mente jeg skulle ringe til Sissel Tvete, som har holdt på med pust i 50 år. Det gjorde jeg, noe som resulterte i at jeg begynte på et av hennes kurs. Synes det var spennende og ønsket å begynne på skolen. Jeg gikk to år først, og så traff jeg Maria som nettopp hadde begynt på skolen. Vi gikk to år sammen.

Maria er en person som alltid har vært opptatt av å være flink pike: - Jeg har alltid jobbet som leder og hatt masse ansvar. For å myke opp stive muskler, fikk jeg massasje. Terapeuten anbefalte meg en bok som het «Pust» av Sissel Tvete. Den boka leste jeg, og jeg visste ikke da at Sissel bodde 40 minutter med bil unna meg. Men jeg sa til terapeuten at jeg møte henne. Jeg ringte Sissel og ble med på et kurs. Det var et vakkert møte. Det gikk fortsatt en stund før jeg begynte på skolen. Så bare fikk jeg en veldig sterk intuisjon på at det er det jeg skal. Da jeg kom inn i salen første gangen, følte jeg meg hjemme. Jeg følte at her kan jeg endelig være den jeg er, og jeg møtte mange fine mennesker, blant annet Mona.

- Vi fant ut at begge bodde i Fredrikstad, og da kunne vi samkjøre. Vi valgte hverandre. Jeg var klar til å sette i gang, men måtte vente en periode til Maria skulle bli klar. Jeg kunne ikke gjøre alt dette alene, legger Mona til.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle   

Mona (t.h.) og Maria er meget engasjerte når de snakker om Rebirthing, sitt hjertebarn. Foto: Kari Flaata Halling

Rebirthing
Mona og Maria er meget engasjerte når de snakker om Rebirthing, sitt hjertebarn: - Vi er kjempetakknemlige for alt vi har lært av Sissel Tvete, som er en pioner i Norge, utdannet hos Leonard Orr i USA. Vi er veldig tro mot dette konseptet som vi har lært av henne. Men selv om du går fire år på skolen, er det ikke alle som kan jobbe med Rebirthing. Du må bli godkjent av Sissel. Det er også meget dyp selvutvikling, og for å kunne bli en rebirther, har vi måttet gå gjennom mange lag i oss selv. Vi bruker forskjellige teknikker i vårt arbeide, som akupressur, tankefeltterapi, metamorfose. Vi berører, balanserer og renser klientene, og så benytter vi oss av forskjellige urter og essenser i vårt arbeide.

- Vi har lært mange øvelser og andre pusteteknikker, men Rebirthing er den mest subtile og sterkeste. Når vi har helgekurs, jobber vi med et felles tema. Vi går gjennom bevisst pust, bevisstgjørende verktøy og øvelser. Det er mange måter å styrke seg selv på, sier Mona. - Vi har også noe som heter tibetanske riter, som balanserer alle energiene i kroppen og det hormonelle systemet, vi har meditasjoner, og vi har et tema til hver enkelt som de må jobbe med selv, fortsetter Maria.

Kursene de holder med pusteteknikker er som regel fulle: - Kursene våre har blitt populære. Vi jobber med det som skjer i pustesekvensen, og da er vi inne på Go4U Stjernepust, som betyr at det er en gruppe mennesker som ligger på madrasser og puster sammen. Det som skjer når flere mennesker puster, er at de jobber opp en energi sammen og påvirker hverandre til å gå raskere inn i prosessen.

Foto: Go4U

Fyller kroppen med frigjørende oksygen
Rebirthing er ikke fulltidsjobb for noen av dem. Mona har jobbet som veileder/terapeut siden 2005. Hun har master i NLP, har jobbet som karriereveileder og er også fysikalsk aromaterapeut. Maria jobber på et kulturhus i Fredrikstad, er utdannet førskoleleder og coach. Sang og musikk er en viktig del av livet hennes, og av og til holder hun egne konserter.

- Mange sliter med å slippe kontrollen. Jeg brukte selv lang tid på å slippe meg ordentlig løs i en pust. Det som skjer under pustingen, er at du får veldig mye oksygen i blodet, mye mer enn du er vant til. Det gjør at du slapper av og løser opp stive muskler. Alle som jobber som terapeuter vet at en stiv muskel betyr mer enn en stiv muskel. Stive skuldre betyr mye ansvar i livet blant annet. Når personen ligger og puster, slippes mer av ansvaret, og det kan komme opp mange følelser, forklarer Maria.

- Når vi puster under trygge forhold, så tillater vi oss å begynne å uttrykke følelsene våre. Når du tør å forløse dette gjennom pusten og følelsene dine, så løser du opp veldig mye annet inni deg også. Det sies at en god Rebirthing-/Stjernepust sitter i kroppen i inntil 14 dager. Faktisk har den en «anti-aging» effekt, ettersom man får nok oksygen til huden, sier Mona.

Følelser bearbeides
- Tidligere hendelser og traumer i livet kan komme opp under pustingen. Hvis du for eksempel opplevde en mobbesituasjon i barnehagen, og du hadde ingen måte å forsvare deg på eller uttrykke deg på, da lagres dette i cellene dine. Da kan du oppleve denne opplevelsen på nytt i en pust. På en måte vet du jo at du ligger på madrassen og er voksen nå, men alle følelsene som du hadde da du var barn kommer opp, og du kan få muligheten til å bli sint og gråte ut, og dermed endre forståelsen av hendingen, fortsetter Maria. - Og så er vi der og hjelper deg slik at du kan slippe tak i dette traumet, legger Mona til.

Foto: Go4U

Maria forteller at hun fikk en nydelig historie av en dame som opplevde at hun ikke ble holdt da hun var liten. Damen hadde gått til en alternativ terapeut som sang barneviser for henne, og hun gråt. - Dette kunne like gjerne ha hendt på våre kurs. Jeg kan bli liggende å holde rundt et menneske for å vise omsorg. Når vi har hjulpet mennesker «å komme gjennom» og å slippe kontroll, blir de veldig sårbare. Det er mange her i verden som ikke har blitt holdt, og det å kunne få lov å bli holdt som et voksent menneske, det er stor healing.

Etterfølgere
- Nå er Sissel Tvete en gammel dame, som ikke lenger driver skolen. Hvem blir hennes etterfølger?
Mona og Maria ser på hverandre og sier: - Det kan bli oss. Vi har startet å bygge stein for stein. Vi er kjempetakknemlige for denne muligheten. Det er jo først når vi har vært borte fra skolen en stund at vi begynner å skjønne hva vi virkelig har lært. Det er helt unikt.

- Det vi ønsker å gjøre er å bringe videre og undervise andre det vi har lært om Rebirthing. Det å starte slike prosesser i mennesker er et stort ansvar. På grunn av den støtten Sissel har gitt meg utenom skolen, hadde jeg ikke kommet dit jeg er i dag, sier Maria, som i disse dager skal holde konsert med tittelen: «Fortidens skygger og nåtidens solskinn». - Vi bare leker oss gjennom livet vi nå, Mona, legger hun til og ler. 


Slik forløper en pustekveld:  
Hver og en ligger på en god madrass, innpakket i tepper, så den enkelte holder varmen gjennom pustesesjonen. Vi spiller musikk i mange ulike sjangre som kan være med på å bevege den enkelte under pustsesjonen. Musikken er også med på å støtte hver enkelt underveis, noe som gjør at den enkelte kan komme lettere tilbake til tidligere hendelser og traumer.

Vi balanserer og renser hver enkelt, støtter og er nær den enkelte under pustesesjonen. Det er mye healing i en slik omsorg! Det er frivillig om den enkelte ønsker å dele noe etter en pust, og vi oppfordre alle til å være i seg selv og ringe oss hvis den enkelte skulle trenge det. 

Foto: Go4U

Forløsende pust, frigjørende åndedrett, holotropisk pusting, kjært barn har mange navn! Alt handler å bli kjent og bevisstgjøre deg selv og din egen pust. Lytt til din egen pust, og den forteller deg lett hvordan du har det der og da. Er du stresset, kan du oppleve å puste grunt (overflatepust), eller kanskje nesten ikke i det hele tatt. Hvis du velger å ta en fjelltur, kjenner du fort om du gisper etter luft, gjesper eller blir svimmel. Da må du stoppe opp. Dette er tegn på at kroppen får for lite oksygen. 

Vi ønsker å bevisstgjøre mennesker på sin egen pust og få dem til å puste dypere så den enkelte kan komme i kontakt med seg selv og sitt indre. Pusten kan forløse både fysiske og psykiske plager. Pusten kan gjøre det mulig å uttrykke alle dine følelser. Derfor kan mange oppleve at en pustesekvens er nærmest en mental renselse. 


Vi ønsker flere velkommen til oss i Go4U, til Go4U Stjernepust-kvelder, Go4U kurshelger og turer vi vil komme til å arrangere rundt i verden.  

Vi har valgt å sette en lav pris på kursene, slik at de er for alle.

Vi har mange kontakter i England og har planlagt å ha kurs i Charlies Well, Glastonbury i England 27.9-1.oktober 2019.

Mona og Maria 


Tips:  
Før du står opp, før du sovner, når du ligger i sengen din: Legg gjerne hendene på navlen og pust inn gjennom nesen og ut gjennom munnen. Fortsett å puste til du har klart å få luften ned i magen så du kjenner at hendene dine beveger seg opp og ned i takt med pusten din, minimum 5 ganger. Da starter og avslutter du dagen med å gi deg selv og kroppen din mer livskvalitet.  

Et lite triks for å ta tilbake kontrollen når du er stresset, nervøs eller anspent: Legg tunga bak fortennene, lukk igjen munnen, og så puster du med nesen. Pusten er nødt til å gå ned i magen!


Dette er rebirthing:

  • En myk, subtil, kraftfull måte å trekke pusten på, kjent fra tusener år tilbake, blant annet i India. Gjenoppdaget av legen Frank Lake i England og av Leonard Orr i USA. 
  • Teknikken går ut på å puste inn (gjennom nesen) og ut (gjennom munnen) uten pause fra 40 til 90 minutter, for deretter å ligge å «flyte». 
  • Når man puster slik sammenhengende over lang tid, blir blodet overmettet med oksygen, og man kan kjenne litt prikking i kroppen. Enkelte kan også føle det som en lett rus. 
  • Det er ikke farlig å puste på denne måten. Den sammenhengende pustingen skal hjelpe oss til å slippe kontrollen, slik at følelsene og fortrengte minner som ligger gjemt eller blokkert i dypet av oss, får anledning til å komme opp i dagsbevistheten, slik at vi kan slippe dem. 
  • Det kan være blokkeringer/traumer som ble skapt i barndommen, eller på et annet tidspunkt i livet der vi ikke hadde mulighet til å bearbeide følelsene, og kroppen la derfor lokk på følelsene. 
  • Årsaken til at vi ikke skal la blokkeringene være i fred, er fordi alt som stagnerer i kroppen hindrer oss i å være frie og kan utvikle seg til muskelplager og sykdom. 
  • Mange fysiske sykdommer kan skyldes at cellene får for lite oksygen. Overflatepust finnes ofte i en mer eller mindre stivnet kropp. 

Tips en venn på e-post