Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Ingefær – en magisk rot

Nest etter pepper er kanskje ingefær den mest utbredte krydderplanten i verden. Helt siden oldtiden har rotstokken blitt brukt både som medisin og mattilsetning, og i helsesammenheng kan vi se på den som en magisk rot.

Av Kari Flaata Halling

Allerede på Jesu tid skrev den greske legen Diskorides i verket ”De materia medica” at ingefær hadde en bra effekt på fordøyelsen. Denne urgamle asiatiske, flerårige kulturplanten har gjennom tidene hatt en ubestridt rang innen folkemedisinen i land som India, Kina og Japan. I den gamle indiske medisinlæren ayurveda omtales ingefærroten med rette som mahaaushada- den store medisin.

Foto: Wikimedia Commons

Medisinske egenskaper
Ingefær inneholder to til tre prosent eterisk olje (ingefærolje) og ca. tre til fem prosent fett. Den er rik på vitaminer, mineraler, karbohydrater og fiber.

Ingefær er kjent for sine medisinske egenskaper blant annet mot kvalme, forkjølelse, giktsmerter og influensa. En undersøkelse fra USA antyder at kapsler med ett gram ingefær reduserer kvalme ved reisesyke. I tillegg kan ingefær redusere morgenkvalme og kvalme som følge av anfall av migrene eller hodepine. Ingefær ser også ut til å redusere kvalme ved cellegiftbehandling, eller som bivirkning av bedøvelse ved operasjoner. Det har vist seg at ingefær også har en betennelsesdempende effekt og hjelper mot muskelsmerter og leddgikt. Ingefær øker blodgjennomstrømmingen, har positiv innvirkning på kolestrolet og kan bidra til å forhindre høyt blodtrykk, slag og hjertesykdom.

Avgiftende effekt
Mange kan nok undres over at ingefær, med sin skarpe, krydrede smak, faktisk også benyttes til å kurere magesår. Faktum er at rotens virkestoffer på vei ned fordøyelseskanalen vil ha en avgiftende effekt på diverse skadelige organismer. Blant annet soppen candida albicans, colibakterier, salmonella, streptokokker og stafylokokker, samt flere skadelige og kreftdannende stoffer som nitrosaminer og muggiften aflatoxin.

Ingefær er derfor nær en patentløsning hvis du plages med fordøyelsesbesvær. Næringsopptaket bedres, og kroppen nyttiggjør seg vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Foto: iStockphoto

Bedre motstandskraft
Når vi vet at ca. 80 % av immunsystemet vårt ligger i tarmsystemet, er det ikke vanskelig å forstå at ingefær også gjør oss bedre rustet til å motstå luftveisinfeksjoner og influensa. Her har ingefær lange tradisjoner, spesielt i Kina, hvor befolkningen er mye plaget av luftveisinfeksjoner.

Ingefærrot er varmeregulerende, svettedrivende og feberstillende, en god hjelper når hoste, snue og influensa herjer som verst i kroppen. Ingefær inneholder en lang rekke antioksidanter, som uskadeliggjør sykdomsfremmede frie radikaler. Også prostaglandin-balansen påvirkes positivt, det vil si at den hormonelle reguleringen av immunapparatet. Ubalanse i dette finregulerte systemet kan forårsake allergier, astma og såkalte autoimmune sykdommer.

Kilder: Ellen-Beate Wollen: ”Den store helsekostguiden”.
Erik Kircheiner: ”Sund og rask”.


ADVARSEL:
Helsekostbransjen tilbyr ingefærkapsler, som de mener er god erstatning for fersk ingefær. Kapslene kan brukes mot mange forskjellige plager og er noe av det mest vellykkede de har hatt å tilby de senere år.

Generelt er ingefær trygt å bruke, men vær oppmerksom på følgende: Medisinsk bruk av ingefær anbefales ikke for følgende grupper: Gravide, ammende, personer med blødningsforstyrrelser, hjertesykdom, samt personer med kjent allergi for ingefær eller andre planter i ingefærfamilien. Diabetikere og personer som bruker medisiner, urter eller kosttilskudd bør drøfte bruk av ingefær med lege.

Kilde: Wikipedia


Foto: iStockphoto

Ingefær i matlagning
Når det gjelder matlaging, er ingefær svært allsidig. Den kan blant annet brukes i wok, te, sauser og marinader, og desserter. Fruktsalat med strimlet ingefær er nydelig.

Ingefæren må være fersk. Den skal ikke være myk, men fast og uten rynker. Kjøttet skal være lyst og fint, ikke grålig. Det er i så fall et tegn på at ingefæren begynner å tørke inn. Så sjekk i butikken før du kjøper den.

Før bruk må den renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan skjæres i biter og presses i hvitløkspresse eller rives på rivjern til krydder.

Ingefær skal oppbevares i kjøleskapet, men den har ikke ubegrenset holdbarhet. Et tips: Skjær ingefærroten i biter og frys de ned. Ta opp etter behov.

Du kan også bruke tørket ingefær i matlagingen, men den ferske har en langt friskere smak enn den tørkede.


Gro-Helen Tørum.

Vidundermiddel mot forkjølelse
Frisk ingefær er perfekt for å forebygge forkjølelse og influensa. Hvis du kjenner at en forkjølelse er på vei, riv ingefær, eller skjær tynne skiver av roten, som trekkes i kokende vann. Du kan også ha i en skive sitron og en teskje honning. Sistnevnte tilsettes når vannet er litt avkjølt. Dette er en skikkelig ”viruskiller”. Denne teen lindrer også forkjølelsen hvis den allerede er i gang.


Gro-Helens vidunderdrikk:
- Hele sommeren drikker jeg hver morgen et halvt glass varmt vann med sitron oppi, for det er godt for systemet mitt. Nå på høsten drikker jeg ingefærte hver eneste dag. En effektiv variant er følgende kombinasjon: Å drikke et glass temperert vann med sitron og ingefær oppi, uttalte Gro-Helen Tørum til Se og Hør.

Tips en venn på e-post