Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Et sunnere liv som fleksitarianer

De færreste av oss kan tenke oss å bli vegetarianere på heltid, men det blir stadig flere som er såkalte fleksitarianere, det vil si at de har redusert kjøttinntaket til fordel for et mer plantebasert kosthold. Helsefordelene er mange: Et sunnere hjerte, minsket risiko for diabetes, og det er lettere å gå ned i vekt. Av Kari Flaata Halling

 

Av Kari Flaata Halling

I 2009 lanserte Dawn Jackson Blatner fleksitarianer-dietten gjennom en bok med samme navn: «The flexitarian Diet.» Det vil si at man hovedsakelig spiser vegetarisk, men at kostholdet også kan inkludere kjøtt og fisk. Dette er helt i tråd med norske helsemyndigheter, som anbefaler et kosthold som legger vekt på frukt, bær, grønnsaker, poteter og kornprodukter. I tillegg kan man spise litt magert kjøtt, fisk og magre meieriprodukter.

Plantebasert mat er generelt mer mettende og mindre kaloriholdig enn kjøttmat, og ved å følge fleksitarianer-dietten, og kutte ut kjøtt fra de fleste måltider, vil du redusere kroppsvekten og bli sunnere.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Balansert kosthold
Fraværet av kjøtt er kanskje det som får folk til å vegre seg fra å spise vegetarisk. Kjøtt er på en måte måltidets høydepunkt. Men det at man kan inkludere en biff eller hamburger nå og da, når man får lyst på det, gjør det lettere for folk flest. Da kan man følge en såkalt fleksitarianer-diett.

Det er viktig å ha et balansert kosthold, og ikke falle for fristelsen til bare å spise favorittmaten hver dag hele uken. Intet kosthold, verken med eller uten kjøtt, bør inneholde mye søtsaker eller gatekjøkkenmat. En typisk nordmann får i seg for mye fett ved å spise kjøttkaker, hamburger og pizza. Et kosthold med for mye fett kan føre til forhøyet kolestrol, høyt blodtrykk og fordøyelsesbesvær. Er du kvinne, vil du i tillegg kunne få figurproblemer som kvapsete lår og uønsket fett på hoftepartiet. Ved å spise mindre fet mat og begrense eller fjerne sukker helt, kan du få optimal effekt av et sunt kosthold.

Foto: Thomas Breher, Pixabay

 

Kosttilskudd
Lars T. Fadnes er forskningsleder ved Haukeland Universitetssykehus og UiB. Han forsker blant annet på helseeffekten ved inntak av ulike mengder av forskjellig plantekost:

- Å redusere kjøttinntaket og heller gå for plantebasert kosthold gir deg gjennomgående bedre helse. Det vil, uavhengig av om du spiser animalske produkter eller ikke, være vanskelig å få nok vitamin D gjennom vinteren uten å ta tilskudd, med mindre du lever nesten utelukkende på fisk. Det igjen vil medføre høy risiko for å få i seg svært høye nivåer av giftstoffer som PCB. Så godt som alle i Norden trenger altså å innta vitamin D-tilskudd fra september til april. Dersom du spiser kun plantebasert, må du ta kosttilskudd i form av vitamin B12. Studier og metaanalyser av et plantebaser kosthold viser store helsegevinster når det gjelder kreft, hjerte-karsykdommer, risiko for tidlig død, diabetesrisiko og flere autoimmune sykdommer.

Norske forskere rapporterte for noen år siden at også folk med kronisk leddgikt (revmatoid artritt) kan finne lindring gjennom et vegetabilsk kosthold, som er skreddersydd for deres behov. 27 personer med kronisk leddgikt ble satt på fastekur. Deretter gikk de langsomt over til vegetabilske matvarer, og den maten som forårsaket giktsmerter ble kuttet ut. Etter et år rapporterte deltakerne at leddene deres var mindre vonde, de var mindre stive om morgenen og hadde fått et sterkere håndgrep.

Erstatninger
Hva kan du så erstatte kjøtt med? I dagligvare- eller helsekostbutikken finnes velsmakende hamburgere, pølser og nugget og en rekke vegetabilske erstatninger, som «kjøttdeig», «kjøttbiter» og «kjøttboller». Disse er som regel basert på soya, som er en fullverdig proteinkilde. Du kan også prøve sopp-protein Quorn, som kommer i «kyllingkjøttdeig» og «kyllingbiter»-versjoner. Også veldig gode.

Innvandrerbutikker har et variert utvalg, alt fra eksotiske grønnsaker, ris, bønner, linser og krydder. Alt kan også fås i større kvanta. Her kan du få kjøpt tørkede soyaboller, fine å ha i gryter og supper. Du kan få kjøpt marinert eller umarinert tofu, perfekt i wokretter og asiatiske retter, men husk å kjøpe «firm» tofu. Silketofu er svært myk og vanskelig å håndtere.

Sopp og aubergine er grønnsaker som er fine å kombinere med bønner og linser for å gi maten mer fylde og tyggemotstand. Husk å smaksette maten med egnet krydder.

Det fungerer best å trappe ned kjøttspisingen gradvis, men etter hvert som du oppdager hvor velsmakende og variert vegetarmaten er, kan det godt hende at du glemmer hele kjøttet! Om du ønsker det, kan du etter hvert ta spranget fullt ut og bli vegetarianer.


Norsk Vegetarforening anslår at det er over 100.000 vegetarianere i Norge i dag. De siste tjue årene har antallet nordmenn som ikke spiser kjøtt mer enn doblet seg. Foreningen mener at tallene vil fortsette å stige. Kvinner er mest ivrige etter å spise mindre kjøtt. 29 prosent av dem svarer at de går med slike planer.

Kilder: Lev bedre – føl deg yngre! (Hilt & Hansteen)
Lars T. Fadnes er sitert fra artikkel om vegetarkost i Vi over 60, des. 2017.

Tips en venn på e-post