Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Aromaterapi - godt for kropp, sjel og sinn

Mange unner seg den luksusen å gå til en erfaren aromaterapeut, men med enkle midler er det fullt mulig å lage sine egne massasjeoljer. Her kommer noen enkle råd for å gi deg selv eller andre massasje.

Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling

Om vinteren er mange av oss stive i muskler og ledd, fryser lett og verker i kroppen. Da er det deilig å unne seg massasje med eteriske oljer.

Aromaterapi lindrer plager og gir velvære for kropp og sjel. Aromaterapi kan også brukes til å takle stress og småplager i hverdagen, enten du har hodepine eller bare har en dårlig dag, er overarbeidet eller lider av søvnløshet.

Les også: Føler du deg stressa?

Eteriske oljer

Utgangspunktet for aromaterapi er eteriske oljer, som dufter deilig (konsentrert duft). Det er en komplisert prosess å utvinne eteriske oljer, og det kan være en kostbar affære.

Eteriske oljer er svært flyktige, men slett ikke fete. De selges vanligvis i mørke glassflasker, og bør oppbevares i originalflaskene, kjølig og ikke i direkte sol. Ikke bruk plastbeholdere, da de kan bli ødelagt av oljene.

Det er viktig å kjøpe oljer fra et seriøst utsalg, det garanterer både renhet og kvalitet. Eteriske oljer har, nesten som vin, gode og dårlige år. Syntetiske og utblandede oljer har ikke samme effekt, så se derfor etter ordene ”ren eterisk olje” eller ”pure essential oil” på flaske etiketten.

Bruk av eteriske oljer

Det er uttallige måter å bruke eteriske oljer på. Massasje er den teknikken som hovedsakelig brukes av profesjonelle aromaterapeuter. Det er også den best kjente og mest effektive måten å bruke oljene på. Massasje stimulerer sirkulasjonen, så oljene går raskt inn i kroppen.

Du kan godt massere deg selv, men noen deler av kroppen, som ryggen og skuldrene, kan være vanskelig å komme til. Da får du spørre en venn, ektefelle eller samboer om assistanse. Å massere andre gir en egen intimitet. Berøring er en undervurdert form for kommunikasjon.

Eteriske oljer er svært konsentrerte. Til massasje må de blandes med en nøytral baseolje. Baseoljen virker også som smøremiddel, så hendene glir lett over huden når du masserer. Nesten all slags vegetabilsk olje kan brukes, og den behøver ikke være dyr. Kaldpressede oljer merket ”Extra virgin” er best. Det er best å unngå de som lukter sterkt, som oliven- og maisolje.

Luksuriøse baseoljer er ferskenkjerne, aprikoskjerne, avokado, kokosnøtt, søt mandel og jojoba.

Mineraloljer, som babyolje, er egentlig ikke brukbar til massasje, da den bare legger seg på overflaten av huden.

Massasje

For å lære massasje, er det best å ta et begynnerkurs hos en kvalifisert massør. Men hvis du bruker sunn fornuft, og følger noen grunnleggende regler, kan du bli svært flink til å massere på egen hånd.

Først må du finne et behagelig, varmt sted. Det ideelle er å massere rett etter et varmt bad, for da er musklene avslappet, og huden kan bedre absorbere oljen. 

Hvis du masserer andre, må han eller hun ligge på et fast, men behagelig underlag, i en høyde som ikke gjør deg sliten i ryggen. Dekk de kroppsdelene du ikke masserer med et teppe.

Eteriske oljer er svært sterke og må aldri brukes ufortynnet på huden. Bruk ikke flere dråper enn anbefalt. Eteriske oljer blandes med en baseolje. Ha maksimum 10 dråper eterisk olje til 20 ml baseolje i en mørk glassflaske. Rist godt for å blande oljene, og sett på korken når oljen ikke er i bruk. Ikke bland alt for mye massasjeolje på en gang, og oppbevar den i kjøleskap.

Før du begynner, varmer du oljen ved å sette flasken i et fat med varmt vann, eller du kan helle litt i hånden og gni hendene mot hverandre for å fordele oljen.

Hemmeligheten ved god massasje er rytme. Beveg hendene hele tiden i en sammenhengende bevegelse. Ikke forhast deg. Gjør aldri noe som gjør vondt, og prøv å unngå å kile. Ikke masser rett over ryggraden, og forandre bevegelsene hvis den du masserer ikke liker det du gjør.

Forhåndsregler

Hvis en eterisk olje irriterer huden, må du straks vaske huden og ha på litt mandelolje eller en annen luktfri olje.

Hvis du er allergisk, bør du konsultere en kvalifisert aromaterapeut før du bruker eteriske oljer. Det samme gjelder hvis du skal bruke eteriske oljer på barn.

Ved noen spesielle sykdomstilstander anbefales ikke massasje. Konferer lege før du setter i gang. En hovedregel er at du ikke masserer noen som har infeksjoner eller feber.

Massasje for kropp og sjel

Ifølge aromaterapeut Inger Skogmo på Kongsberg, er lavendelolje og benzoinolje to gode massasjeoljer som folk selv kan bruke for stive muskler og stress:

Lavendelolje kan brukes til det meste, er avslappende, god for huden, fin for musklene og for søvnløshet.

Benzoinolje er varmende, stimulerer sirkulasjonen og gir psykisk balanse. Den er ikke så vanlig, og kan enkelte steder være vanskelig å få tak i. Da går det greitt å bruke enebær eller kamille i stedet. Dette er eteriske oljer, som må blandes i en baseolje, for eksempel mandelolje. Bland 15-20 dråper eteriske oljer pr. 50 ml baseolje.

Massasje mot anspenthet

2 dråper petitgrainolje 2 dråper lavendelolje og 2 dråper sandeltreolje i 20 ml baseolje.
Bruk langsomme, forsiktige bevegelser på halsen, skuldrene og tinningene.

Stimulerende massasje

2 dråper sitrongressolje 3 dråper appelsinolje og 1 dråpe rosmarinolje i 20 ml baseolje
Denne friske blandingen av oljer er perfekt til en styrkende massasje av rygg eller skuldre.

Smertelindrende massasje

3 dråper furuolje, 3 dråper eukalyptusolje og 3 dråper frankinsenceolje i 20 ml baseolje
Masser forsiktig på verkende ledd, men bruk fastere, dypere tak for å lindre vonde muskler.

Oppkvikkende massasje

2 dråper bergamottolje, 2 dråper appelsinolje og 2 dråper petitgrainolje i 20 ml baseolje
Dette er en fin blanding å massere inn i huden. Det får deg i gang om morgenen.

Massasje ved sengetid

3 dråper sandeltreolje og 2 dråper kamilleolje i 20 ml baseolje.
En beroligende massasje av skuldrene, hodebunnen, pannen og tinningene gir en natt med gode drømmer.

NB: Oljene kan kjøpes i helsekostforretninger og apotek, men kan være tilgjengelige også andre steder.

KILDE: AROMATERAPI, Linda Doeser, Dr. Andrew Stanway: Naturlegen

Slik blir 2024 for deg! Bestill et personlig årshoroskop