Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Lykkekaker som spådomsmiddel

Har du hørt om Lykkekaker («Fortune cookies»)? Faktisk er lykkekaker å regne blant de mest utbredte spådomsmidlene. De færreste tar dem på alvor, men det er heller ikke mange som avslutter en middag på kinesisk restaurant i USA uten å lese spådommen på strimmelen som befinner seg inni kaken/desserten.

Av Kari Flaata Halling

Lykkekakene, eller «Fortune cookies» som de små, søte kjeksene heter på amerikansk, er ikke så godt kjent i Norge, men på de fleste kinesiske restauranter i California blir de servert etter et godt måltid, ofte sammen med regningen. Kjeksen, som vanligvis er bakt med mel, sukker, olje og vanilje, inneholder en liten papirlapp påskrevet et visdomsord (ofte av kinesisk opphav), en vag spådom eller en serie med lykkenummer (det siste brukes mest i tilknytning til lotterier).

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Foto: Pixabay

Opprinnelsen
De fleste tror at lykkekaker opprinnelig kommer fra Kina, men dette er ikke tilfelle. Man antar derimot at kakene kommer fra Japan. Opprinnelsen er noe omstridt, men den anses vanligvis å ha som forløper en type usøtet japansk kake som har en vag likhet med den amerikanske. Selve kaken kan ha blitt introdusert i japanske tehus allerede på 1890-tallet.

Kakene er en del av en tradisjon bak tilfeldige spådommer skrevet på papirstrimler i helligdommer og templer. Men disse kakene så og smakte annerledes enn dagens lykkekaker.

I California 1915 fikk kakene sin nye form med innbakt papirlapp. «Fortune cookies» ble veldig populære på japanske restauranter i Los Angeles og San Francisco. De sprø kjeksene ble introdusert til amerikanerne av japanske innvandrere som laget dem i sine bakerier. I forbindelse med den andre verdenskrig, ble japanske restauranter og bakerier stengt, og kinesiske restauranter begynte å tilby kjeksene i stedet. Ikke uventet ble «Fortune cookies» assosiert med kinesisk mat i USA.

Noen hevder imidlertid at den litt unnselige kaken skal ha aristokratiske aner i de øverste klassene i oldtidens Kina. Der gikk en populær lek ut på å skrive stiloppgaver på papirstrimler som ble stukket inn i kakene. Spillerne valgte oppgave og konkurrerte om å skrive den beste stilen.

Produksjon av lykkekaker på «the Golden Gate Fortune Cookie Company», Chinatown, San Francisco, California. Foto: King of Hearts/ Wikimedia Commons

Lukurativ virksomhet
Da «Fortune cookies» ble tatt inn i varmen av kinesiske restauranter i USA, begynte «lykkekake-galskapen» for alvor. På slutten av 50-tallet, ble det produsert om lag 250 millioner lykkekaker i året. På 90-tallet forsøkte et USA-basert selskap å bringe den lukrative virksomhetet til Kina. Men selskapet avsluttet kjapt forsøket, ettersom kineserne betraktet lykkekakene for å være "for amerikanske" for deres smak.

I dag er lykkekakene mer typiske for California enn for Kina. Los Angeles og San Francisco har kranglet om hvem som oppfant dem først (en parodi på en rettsak avgjorde saken til San Franciscos fordel i 1983), og flere kinesere og minst èn amerikaner av japansk herkomst har påtatt seg æren.

Som det het i en artikkel i The New York Times i 2008: «Fortune cookies was introduced by the Japanese, popularized by the Chinese, but ultimately consumed by Americans».

Foto: Pixabay

Politiske og sosiale budskap
Lykkekakenes spådommer varierer fra den forslitte «lykken skal bli din» til aforiske «et godt navn er bedre enn gull» og den lett uanstendige meldingen: «den rødhårede ved nabobordet er rene dynamitten». Budskapene kan også være politiske eller sosiale. Avdøde Lyndon B. Johnson brukte kakene for å fremme minst en av sine politiske kampanjer. Og i 1960-årene var det på moten når en ung pike gjorde sin inntreden i selskapslivet, å ha spesiallagede lykkekaker som avgjorde hvilke gjester som skulle danse med hverandre.

Mange har prøvd seg som forfattere av slike spådommer. George Cheng, som var født i Kanton (Kina), var i mange år en betydelig produsent av lykkekaker. Han fikk sin visdom fra sine mange bekjente i Los Angeles, der virksomheten ble drevet fra. Blant bidragsyterne var en husmor, som jevnt og trutt sendte inn sine spådommer i over 15 år. Cheng påsto at hun måtte være den mest leste forfatteren i hele California.

Kilde: Mystikkens Verden: «Visjoner og profetier», Wikipedia


Enkelte asiatiske butikker i Norge selger lykkekaker. Hvorfor ikke lage dem selv til for eksempel Halloween (31. oktober), allehelgensdag (1. søndag i november) eller til jul. Lykkekaker er også fine julegaver. Vær kreativ og lag hyggelige, personlige meldinger.


 

Hjemmelagde lykkekaker
(4 personer)

2 eggehviter
2 ss kaldt vann
3 ss nøytral olje
100 g hvetemel
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss maisenna
1 klype salt

  1. Skriv hyggelige meldinger på små lapper/remser, ca. 6 cm lange og 1 cm brede.
  2. Visp sammen eggehviter, vann og olje til det begynner å skumme. Rør inn mel, sukker, vaniljesukker, maisenna og salt. Røren skal bli helt glatt og klumpfri. La røren hvile i kjøleskapet 1 time.
  3. Varm ovnen til 180 gr. Bruk en silikonmatte/bakeduk. Legg på en spiseskje av røren og smør den utover til en sirkel på ca. 10 cm i diameter. Lag ikke flere enn tre kaker om gangen. De må formes mens de er varme og stivner fort. Finn frem et glass og et muffinsbrett.
  4. Stek kakene midt i ovnen i ca. 6 minutter, eller til kakene så vidt har fått litt farge i kanten. Bruk en liten stekespade og løsne en kake. Legg på en meldingslapp og brett kaken straks sammen til en halvsirkel. Klem kaken sammen og press kaken ned på kanten av glasset,
    slik at den formes som en «Fortune cookie». Legg den formede kaken rett over i muffins-formen, slik at fasongen holder seg mens kaken avkjøles. Fortsett med neste kake, og så med resten av røren.

    Kilde: www.godt.no

Tips en venn på e-post