Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Enkle grep i mørketiden

Er du av de mange som synes at januar er den tyngste og vanskeligste måneden å komme gjennom i året? Sola har snudd, men det er fortsatt lenge igjen til vi får oppleve lyse, lange dager. Heldigvis finnes det enkle og smarte ting du kan gjøre for å motvirke mørketidsdepresjon.

Tekst: Kari Flaata Halling

Mangelen på nok dagslys gjør noe med kroppen vår. Mange er slappe, trøtte og deprimerte. Det er vanskelig å stå opp fra ei varm dyne om morgenen, og vi sleper oss gjennom dagen uten livsgivende energi.

Les også:
Lysterapi mot vinterdepresjoner

Uten sol og dagslys greier ikke kroppen å produsere det viktige D-vitaminet, derfor må vi få i oss dette på annen måte, helst gjennom maten (fet fisk, rogn, lever eller tran), men man kan også ta D-vitaminer i pilleform.

Kortisol, serotonin og melatonin

Ifølge www.forskning.no er lys et aktivt nevrobiologisk virkemiddel som er avgjørende for å få riktig nivå av kortisol, serotonin og melatonin i hjernen.

Når lyset treffer netthinnen, aktiveres fotoreseptorer (lysfølsomme nerveceller), og lyset stimulerer produksjonen av serotonin og kortisol. Nok og riktig mengde av disse er viktig både for den fysiske og den mentale helsen.

For lave mengder av serotonin kan være årsak til depresjoner, energiløshet, søvnproblemer, humørsvingninger og dårlig impulskontroll.

Melatonin er kroppens søvnhormon. Utskillelsen skjer når det er mørkt rundt oss, og i vintermørket produserer vi altså mer melatonin enn om sommeren. Forskning tyder på at overproduksjon av melatonin kan føre til tretthet og depresjon.

Når lys treffer øynene, brytes melatoninet i blodet ned, og utskillelsen stanser. Enkel behandling med lys er dermed et effektivt middel for å stanse utskillelsen av søvnhormonet. Noe som igjen kan dempe tretthetsfølelse og forhindre vinterdepresjon.

Lysterapilamper har vist seg å ha effekt på en del av dem som er vinterslappe. En halv times tid foran en slik lampe i løpet av arbeidsdagen kan gjøre underverker.

”Frokostlyset”

-" Det er viktig at kroppen blir eksponert for mye lys når man står opp, slik at hjernen får signal om å stoppe melatoninproduksjonen", sier Barbara Matusiak, professor i arkitektur ved NTNU.

Hun forsker på lysets innvirkning på arkitekturen og dermed også på oss mennesker.

-" Stedet hvor du spiser frokost bør være godt opplyst. Også veggene rundt spisebordet bør være lyssatt", anbefaler Matusiak.

Blått lys er det som gir mest effekt på regulering av hormonproduksjon, men nå er jo ikke blått lys det koseligste å lyssette huset med. Matusiak anbefaler i stedet hvitt lys og å styre unna gult eller gyllent lys, som gir minst helsemessig effekt. 

Revolusjonerende nyhet

Mange av oss inntar morgenkaffen på kjøkkenet. Ettersom sola står opp i øst, kan det være fornuftig å satse på et østvendt kjøkken.

I hvilken himmelretning soverommet bør ligge, avhenger nok av hvor langt nord du bor, for når våren kommer, risikerer du å våkne av lekende solstråler i ansiktet midt på natta.

Nå er en revolusjonerende nyhet snart på markedet. I nær fremtid kan du lure deg selv til å tro at sola er på vei opp, selv om det er stummende mørkt ute. Den nye lysteknikken oled (organiske lysioder), som er en lysende folie, muliggjør helt nye belysningsløsninger.

Blant annet jobbes det med å utvikle lysproduserende persienner som får det til å se ut som sola skinner utenfor vinduet. Hvis man kobler på en timer, kan man programmere den kunstige ”sola” til å stå opp samtidig som vekkeklokka ringer.

Matusiak har sett prototyper på slike persienner og tror de snart kommer på markedet.

Slik blir 2024 for deg! Bestill et personlig årshoroskop