Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Thaimassasje for kropp og sjel

Cato Solend reiste til Smilets land for å lære seg thaimassasje på ekte, tradisjonelt vis. Han har kurset seg innenfor mange forskjellige massasjeformer, blant annet Thai yoga massasje og Tok Sen, en eldgammel massasjeform fra Nord Thailand. I dag driver han egen praksis på Bryggen i Bergen.

Tekst og foto: Kari Flaata Halling  

-Thaimassasje er en veldig stor del av tradisjonell thaimedisin, som er en sammensmeltning av ayurvedisk filosofi og tradisjonell kinesisk medisin, som stammer tilbake til taoisme. De andre deler av tradisjonell thaimedisin er astrologi, meditasjon, urtemedisin og spirituelle ritualer. Akupressor er en særdeles viktig del av thaimassasje. I noen former av thaimassasje har de også inkorporert massasje som jordmødrene begynte å gjøre både under graviditeten og spesielt etter fødselen. Det finnes fremdeles jordmødre som bare har hatt sin trening i landsbyer, forklarer Cato Solend, som har lokaler i en gammel bygård i Lodin Lepps gate på Bryggen i Bergen. I 4.etasje har han innredet et trivelig, stemningsfullt rom, der han tar i mot kunder.

Cato har tatt 3000 undervisningstimer i Thailand, i tillegg til andre kurs i Norge, men føler at han fortsatt har mye å lære.

Intuitiv massasje
- Thaimassasje er for meg en mye dypere, spirituell healingform. Den massasjen turistene får, kalles dessverre også thaimassasje, men det er stort sett ren oljemassasje. En ting jeg finner så fordelaktig med thaimassasje, er at du kan bruke absolutt hele kroppen din, albuer, knær, føtter, det er bare fantasien som setter grenser for hvordan du utfører massasjen, sier Cato og legger til:

- I Thailand tar de thaimassasje fra alt fra kjærlighetssorg til beinbrudd. Det tar normalt 1 ½-2 timer å gjennomføre massasjen, og det er litt for mye for oss i Vesten. 40 minutter til en time er mer passe. Jeg følger ikke en bestemt rutine når jeg masserer. En av mine viktigste lærere er Pichest Boonthume. Hvis du som elev spør ham om noe, så slår han deg i hodet og sier: - Slutt og tenk! Føl og gjør! Og når han sier føl, så mener han at du skal føle med fingrene dine. Når du berører kunden, må du føle, og når du har blitt flink nok til å massere, vil du føle hvor blokkeringer og ubalanser sitter og hvor du har behov for å jobbe. Du kan jo si det slik at måten jeg gjør thaimassasje på, er at jeg gjør en mye mer intuitiv massasje.

Cato har kunder fra 3 til 80 år. Han er klarfølt og veldig sensitiv. Han kan få opp følelser fra dette liv eller fra tidligere liv, og han kan få en følelse i kroppen hvor problemet ligger i det øyeblikket han ser kunden. Det hender også han får opp bilder!

Cato viser øvelser fra treningsformen Ruesri Dat Ton, som går under Thai Yoga.

Thailandsk yoga
– Jeg har kurset meg innenfor mange forskjellige massasjeformer, men jeg har lært alt i Thailand, så for meg blir alt thaimassasje. Jeg reiser til en by veldig langt nord i Thailand som heter Chiang Mai. Det er et typisk turiststed for de som er interessert i å lære seg yoga, massasje og for en del ekstremsportsutøvere. Turister som vil gjøre mer enn bare å ligge på stranda, sier den sympatiske massøren, iført et løstsittende antrekk med knyting i livet.

- Thai yoga massasje, slik den blir praktisert her i Norge, har ingen ting å gjøre med min oppfatning av thaimassasje. Alle disse yogaaktige bevegelsene kom inn i thaimassasjen på -80 tallet, som et ”gjenopplivningsprosjekt” for thaimassasjen i Thailand. Det som er tilbake av tradisjonell thaimassasje er energiarbeidet.

Cato har gått kurs i thailandsk yoga, som er en eldgammel tradisjon, flere tusen år gammel. Her er energiarbeidet en sentral del av yogaen: - I gamle dager gjorde munkene dette da de var ute i skogen og mediterte. De utførte en yogaform som de i Thailand kalte for Ruesri Dat Ton, en slags krysning av mindfulness, yoga og qigong. Du sitter og gjør langsomme, myke bevegelser samtidig som du har fokus på pusting og kjenner på ting som anspenthet, stivhet i muskulaturen, urolige tanker og følelser, sier Cato og legger til at så vidt han vet er han den eneste i Norge som tilbyr kurs i dette.

Verktøyet i forgrunnen brukes til Tok Sen, en eldgammel massasjeform fra Nord Thailand.

Tok Sen
Noe som Cato har lært seg, og som han bruker ganske mye, er Tok Sen, en eldgammel massasjeform fra Nord Thailand. - Tok Sen betyr direkte oversatt ”fjerne spenning fra linjen”. Det sies at det er utviklet av munker for 5000 år siden. I Tok Sen bruker vi ”hammer” og ”meisel”, laget av tamarintre. Aller helst skal dette treet være et tre som lynet har slått ned i. Det gir ekstra energi til treverket. Ved å ”hamre” lett på kroppen, skaper vi vibrasjoner som frigjør blokkert energi og spenninger i muskulatur. Det forbedrer sirkulasjonen, stimulerer nervene og fjerner negativ energi, forklarer Cato og gir en liten demonstrasjon i bruk av det utradisjonelle verktøyet.

Cato har over 1000 undervisningstimer i massasjer. I tillegg har han tatt mange andre alternative kurs i Norge, men føler at han fortsatt har mye å lære. Han har fått mange mentorer etter hvert, blant annet samarbeider han med Thor Gundersen i Revetal utenfor Tønsberg. Cato drar dit regelmessig for å ta imot kunder. I dag reiser Cato både i inn og utland for å holde kurs og gi behandling.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

På skråplanet
- Du har hatt et tøft liv tidligere?
- Jeg sa til en tidligere lærer av meg at jeg har vært litt av en skurk tidligere. Da fikk jeg voldsom kjeft for at jeg kunne trykke meg selv så langt ned og si at jeg var kriminell. Jeg hadde jo tross alt gjort det jeg måtte gjøre for å overleve. Jeg ble foreldreløs som 17-åring og har klart meg så best jeg har kunnet i etterkant av det. Har noen diagnoser, blant annet ADHD. Det har vært mye livserfaring, også på det som kalles skråplanet. I forhold til norsk lovgivning var jeg kriminell. Har sittet i fengsel tre ganger. Når jeg forklarer dette til mine thailandske venner, så spør de om jeg har drept noen. Å være skurk er for dem å være ond. Jeg forklarte at jeg verken hadde drept eller skadet noen. Da sa de til meg: - Du må ikke glemme at du skal oppleve alle livets aspekter. Det står sentralt i buddhismen! For eksempel skal du ikke dømme en uteligger, for enten har du selv vært uteligger en gang eller så kommer et liv hvor du skal være uteligger. Og dømmer du uteliggeren, så vil ditt neste liv automatisk bli av dårligere kvalitet.

Cato synes det er veldig mange aspekter i buddhismen som er fine, men har ikke noe bestemt forhold til religion. Men han tror på tidligere liv. Det har han fått oppleve både gjennom meditasjon og besøk hos terapeuter. - Første gang jeg var i Thailand, følte at jeg at jeg hadde vært der før. Senere har jeg fått vite at jeg har hatt en del liv i dette området av Thailand, der jeg har jobbet med tilsvarende ting som i dag, forsetter han.

 

Vendepunktet
- Hvordan kom du ut av ditt kriminelle liv?
- På 25-årsdagen min satt jeg i fengsel. Min datter hadde rukket å bli to år gammel. Da var det akkurat som om noen slo meg med en steikespade i hodet, og jeg måtte spørre meg selv: - Hva vil du med livet ditt? Vil du virkelig gi denne arven videre til din datter? Da begynte jeg sakte, men sikkert å forandre meg. Det gikk fem år før jeg kunne starte et helt nytt liv. Da begynte jeg på skole, men fikk også nyrestein og begynte å gå til en healer. Nyresteinen forsvant. Etter det fattet jeg interesse for det alternative, sier Cato, som gikk på mange work-shops og healingkurs. Høsten 2008 deltok han på et alternativt kurs i Spania sammen med blant annet Thor Gundersen.

- Her var også Sjaak Bleylevens, en hollandsk thaimassør som har vært en god del i Norge. Midtveis i behandlingen stoppet han opp og sa: - Dette bør du også gjøre, Cato, for du kan ta smertene til folk! Da han sa det, sto hvert eneste hårstrå på kroppen min rett ut, som en bekreftelse. Hver gang det ble snakket om dette i gruppen, at jeg burde reise til Thailand og lære meg thaimassasje, så fikk jeg og alle som deltok i samtalen den samme bekreftelsen.

- Da var du ikke i tvil?
- Jeg hadde vært lastebilsjåfør i ett år, og gått sykmeldt ett år på grunn av at jeg hadde ødelagt skuldrene mine på jobben. Jeg tenkte litt over saken og endte opp med å selge motorsykkelen min og reise til Thailand igjen. Da følte jeg at alt falt på plass. Jeg var der nede en måned og tok grunnkurs i thaimassasje 2, oljemassasje, aromamassasje og fotmassasje. Etter det var jeg hjemme ett år og praktiserte det jeg hadde lært, og så var jeg nede igjen året etter og lærte meg hovedsakelig Chi Nei Tsang (Abdominal Detox massasje), som jeg hadde så enormt god effekt av på første turen min.

Massasje, pust og lyd
Cato har studert patologi med sykdomslære, anatomi og fysiologi. I dag tilbyr han utdannelse i thaimassasje og Abdominal Detox massasje: - Det man gjør i denne type massasje er at man avgifter og åpner opp organer. Hver gang kunden puster veldig dypt ut, så puster man ut lyden av de forskjellige organer, og så jobber vi på dem. I Thailand, og andre asiatiske land, har de mye av det vi kaller overtro. Hvis vi tar utgangspunkt i organene våre, så er det alltid to som er sammenkoblet, for eksempel lever og galleblære. I gamle Kina fant de ut at det var lyder som disse organene responderte på, i form av emosjoner (sinnsbevegelser). Emosjonene til lever og galleblære er blant annet sinne. Lyden for å hjelpe leveren og galleblæren er akkurat den samme lyden som vi bruker for å roe ned folk, spesielt barn, forklarer Cato og demonstrerer ved å gi en vislende lyd.

- I gamle dager hadde vi også vår folketro. Vi ønsket eder og galle til de folkene vi var skikkelig rasende på. Eder og galle blir jo produsert i galleblæren og leveren, så den samme kunnskapen som fremdeles brukes i Kina, ble også brukt i Vesten, men den har forsvunnet fra vårt materialistiske samfunn.

 

Om å røyke
- Det skjer mye healing i det arbeidet jeg gjør, men jeg gir også ”lekser” til kundene, for det er viktig at de bidrar til bedringen selv, fortsetter Cato.

– Hva med kostholdet?
- Kostholdet er selvsagt viktig, men man skal ikke legge for mye mentalt i det. Det blir omtrent som å røyke. Hvis du tror du får kreft av røykingen, så vil du mest sannsynlig få det, er det overraskende svaret han gir.

Cato røyker! Lærerne hans i Thailand røyker! Det samme gjør en kompis som var i Amazonas og studerte lokale sjamaner! - Høyeste gudinnen der var tobakksplanten. Det som er farlig med dagens røyking er alle kjemikaliene som er i tobakken. Jeg røyker økologisk tobakk som ikke er tilsatt noen kjemikalier. En venn av meg, som var på Haukeland sykehus, fikk beskjed om å slutte å røyke. Så byttet han over til samme tobakken som jeg røyker. Han hadde samme undersøkelsen fire måneder senere, og legen trodde han hadde sluttet å røyke, fortsetter den utradisjonelle bergenseren.

Guddommelige bevissthetstilstander
- I den thailandske kulturen ble thaimassasje sett på som en av de mange veiene til de fire guddommelige bevissthetstilstandene, som for buddhismen er forutsetningen for fullstendig lykke:
• Metta: Ønske om å gjøre andre lykkelige og ha evnen til å vise omsorg og vennlighet.
• Karuna: Å ha medfølelse med alle som lider, og ha et ønske om å lindre deres lidelse.
• Mudita: Å glede seg sammen med den det går godt for, og aldri være misunnelig.
• Upekka: Å betrakte sine medmennesker uten fordommer, og med kjærlighet.
Dette synes jeg er fantastisk! Når du har kommet så langt at du kan leve etter dette, så har du oppnådd de guddommelige bevissthetstilstandene.

Cato ønsker å fortelle en historie om en kvinnelig lærer han hadde i Thailand, som studerte hos en av de andre lærerne han hadde, som da var lærer på en skole: - En dag kvinnen kom på skolen, fikk hun beskjed av læreren at hun ikke fikk lov å komme inn på skolen denne dagen. Kvinnen kunne ikke forstå det, for hun var jo den flinkeste eleven. Læreren svarte: - Ja, nettopp, men du tar deg aldri tid til å leve! Med dette mente han at du må ha balanse på alle plan i livet. For eksempel: Du må gjerne være alene, men du må også være sosial. Vi er underlagt universelle lover som menneske. Det er litt flo og fjære, ikke sant?

Foto: Pixabay

Livet i Thailand
- Si litt om livet i Thailand?
- På samme måte som vi konfirmerer oss, så går de fleste gutter i Thailand i 15-årsalderen ca. ett år i munkeklosteret for å lære. Folk må betale for skolen selv. Hvis du ikke har råd til det, blir løsningen at guttene går i tempel, og da kan de bli gående der hele livet. Slik sett kan du si at alle du treffer på av det mannlige kjønn i Thailand har mest sannsynlig vært munker. Den ene læreren min har vært det obligatoriske året i kloster, og etterpå arbeidet han som sykepleier, forteller Cato og legger til at mange av de tingene som regnes som alternativ tenkning i Norge, er helt naturlig i Thailand, som for eksempel å snakke med forfedrene sine.

- Når man er i Thailand, ser man hvor viktig tempelet er. Det er templer og monumenter overalt. Det er også veldig vanlig med noe som kalles Spirit House, egentlig et dukkehus som du skal ha utenfor huset ditt, som åndene kan bo i. Da setter du ut mat og drikke, røyk og øl. Hvis du ikke gjør dette, kan åndene komme inn i huset til deg. Et annet vanlig aspekt er at lærerne møtes et par ganger i året, kler seg opp i de tradisjonelle kostymene sine, og utfører det de kaller Spirit Dance. De går rundt og messer helt til de faller i transe, og da kan alt skje. Det gjør de for å invitere inn åndene (spirits) for å delta i det dagligdagse livet. Åndene kan også hjelpe oss med å være gode mennesker, at vi gjør gode handlinger, og at vi holder oss rene og hele. At vi skal være rene og hele er et begrep som går igjen veldig ofte i Thailand.    

Opplevelser
- Har du noen overnaturlige opplevelser som har gjort spesielt inntrykk?
- Den første er fra barndommen. Jeg og en kompis var ute og syklet på en trehjulsykkel dagen før vi skulle begynne i første klasse. Jeg syklet, mens kameraten min satt bakpå. Rundt midnatt sto vi og så på en instrumentfabrikk som brant, der det i dag er en kirkegård. Vi fikk beskjed av brannfolkene at vi måtte komme oss hjem. Da opplevde vi å se spøkelser; to hvitkledde skikkelser svevde oppi skogholtet. Jeg var mørkredd, og dette var så skummelt at jeg syklet hjem som en gal, forteller Cato.

Den andre opplevelsen han forteller om er fra turen i Spania 2008: - En kveld jeg satt sammen med Thor Gundersen, kom det en oransje, pulserende ”sol” (orb) borti kroken av hagen. Orben hang midt i en palme. Plutselig begynte den å stige langsomt opp mot himmelen. Jeg var målbundet og fikk ikke sagt noe. Jeg følte at jeg så sjelen til moren til min datter, og spurte Thor om det stemte. I det øyeblikket orben kom ned igjen gjennom noen skyer, for så å forsvinne i full fart, bekreftet Thor at det var henne.

Bønnen
Tilbake til thaimassasjen! Et siste spørsmål: - Forbereder du deg før du tar imot en kunde?
- Jeg mediterer stort sett noen minutter før kunden kommer og etter at kunden går. Som oftest åpner jeg dagen med en bønn jeg har lært i Thailand. Det er en bønn du kan oppleve at massøren gjør mens du venter på massasjen, eller massøren har mest sannsynlig begynt dagen med den allerede, slik jeg gjør, forklarer Cato og gjenforteller bønnen på thailandsk, i en syngende tone. - Jeg kan litt thailandsk, men denne bønnen har jeg gjort mange ganger og er standard på alle skoler og hos alle lærere!

Her er bønnen, fritt oversatt til norsk:
Vi inviterer ånden til vår grunnlegger Father Dr. Shivagakomarpaj, som kommer til oss gjennom sitt spirituelle liv. Vær så snill og gi oss kunnskapen av all natur, slik at denne bønnen vil vise oss den ekte medisin fra universet. I dette mantras navn, vi respekterer din hjelp og ber at gjennom våre kropper du vil bringe helhet og helse til kroppen til den vi berører. Gudinnen av healing henger i himmelen høyt, mens mennesker lever i jorden under. I navnet til grunnleggeren må himmelen bli gjenskapt på jorden under, slik at denne healende medisinen kan omslutte hele verden. Vi ber for den vi berører at sykdom vil forsvinne og hell og lykke vil komme.

Nærmere opplysninger: www.gondt.org 

Tips en venn på e-post