Startsiden partner

Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Fullmånen og dens påvirkning på oss

Fullmåne er et naturlig fenomen som oppstår når jorden befinner seg mellom solen og månen, og dermed får sollyset til å treffe månens overflate fullstendig. Dette resulterer i en opplyst måneskive som ser helt rund ut fra jordens perspektiv.

Bild: Midjourney

Hva er fullmåne?

Fullmånen oppstår omtrent hver 29,5 dager, som er den gjennomsnittlige månedslengden. Varigheten av en månesyklus kan variere litt, og derfor kan tidsintervallet mellom to fulle måner være noen ganger litt lengre eller kortere enn den gjennomsnittlige tidsperioden. 

Fullmånens påvirkning

En fullmåne kan være et imponerende syn, spesielt på en klar natt hvor månen lyser opp landskapet.

Menneskelig adferd

Tidligere ble fullmånen ofte forbundet med en rekke myter og legender, og det er noen som hevder at den kan ha innvirkning på menneskelig adferd (f.eks. fullmånesyke). Imidlertid er det lite vitenskapelig bevis for at fullmånen har noen påviselig innvirkning på menneskelig oppførsel.

Fullmånen er også et populært tema i kunst, diktning og kultur over hele verden. Den symboliserer ofte mysterier, forvandling og romantikk. Mange mennesker nyter å observere og fotografere fullmånen på grunn av dens estetiske appell og betydningsfulle betydning i historie og kultur.

Vitenskapen bak fullmånen

Fullmåne, også kjent som fullmånens fase, refererer til det tidspunktet i månesyklusen når månen er på den motsatte siden av jorden fra solen, og dermed er hele den opplyste halvdelen av månen synlig fra jorden.

Det er viktig å forstå at månen selv ikke utstråler lys, men den reflekterer sollyset som treffer overflaten. Når månen og solen er på motsatte sider av jorden, ser vi en fullmåne fordi sollyset faller direkte på månens synlige overflate.

En fullmåne ser ut som en perfekt sirkel og er klart synlig i løpet av natten. Den er betydelig lysere enn i andre faser av månesyklusen, noe som gjør den til et bemerkelsesverdig syn. Fullmånen forekommer omtrent en gang i måneden, med en gjennomsnittlig varighet på rundt 3-5 dager.

Månen går gjennom en syklus med forskjellige månefaser, og fullmåne markerer midtpunktet i denne syklusen. Etter fullmåne vil månen gradvis bevege seg mot en avtagende fase, kjent som avtagende måne eller nymåne, der den ikke er synlig på himmelen. Fullmånen varer i 3-5 dager.

Fullmånens betydning

Fullmånen har i mange kulturer og tradisjoner blitt knyttet til ulike myter, overtro, og ritualer. Den har også en betydning i forbindelse med tidevann, da den gravitasjonskraften den utøver på jorden sammen med solen, påvirker havnivået og forårsaker tidevannsbevegelser.

Det er verdt å merke seg at Fullmåne-fasen varer i et øyeblikk, selv om vi ofte bruker uttrykket "fullmåne" for å referere til den perioden der månen ser ut til å være full, som vanligvis strekker seg over noen dager før og etter det nøyaktige tidspunktet. 

Fullmånens fire faser

Fullmåne skjer omtrent hver 29,5 dag, som er den tiden det tar for månens faser å gjenta seg. Den går gjennom sykluser kjent som månefasene: nymåne, voksende måne (første kvarter), fullmåne og avtagende måne (siste kvarter). Overgangen fra en fase til en annen markerer en måne-måned.

Kulturelle og åndelige tradisjoner

Fullmånen har også vært omgitt av mange kulturelle og folkelige tro og myter gjennom tidene. For eksempel er det blitt knyttet til alt fra merkelig atferd hos dyr til påvirkning på menneskelig oppførsel (f.eks. at folk blir mer gale eller handlingslammet under fullmåne). Fullmånens lyse skjær kan også påvirke søvnmønstre hos noen individer.

Folk har også oppkalt ulike fullmåner etter årstider og tradisjoner. For eksempel har vi "blodmånen" under en total måneformørkelse, "supermånen" når månen er på sitt nærmeste punkt til jorden og ser større ut enn vanlig, og andre lokale navn som varierer fra kultur til kultur.

Konklusjon

Fullmånen er en vakker og fascinerende del av den naturlige syklusen og fortsetter å fange folks interesse og nysgjerrighet over hele verden.

Selv om mange mener at det mangler vitenskapelige bevis for fullmånens effekt på menneskene er det et tema det er delte meninger om.

Interessant med tanke på at allerede lenge før Kristus fødsel, allerede med de gamle filosofer ble månesyklusene brukt til blant annet å spå krig, om det ble et godt eller dårlig år for avlingen og annet. Naturen har i alle tider fulgt månesyklusene for å planlegge livet.

Og spesielt for den gruppen av mennesker som er sensitiv for energiene i Universet kan det være en sterk uenighet om man går upåvirket hen av månesyklus og spesielt fullmånen.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle