Startsiden partner

Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Planter, urter og stjernetegn

Våren er på vei, og vi ser på hvilke planter du bør ha i hagen, i kjøkkenvinduet eller eventuelt i stuen. Eller hvordan kan du glede en venn med favorittblomsten uten konkret å vite hva vedkommende liker? Eller hva med å dyrke dine egne urter? Her er oversikten over blomster, urter og stjernetegn.

Av astrolog Randi Bjærum

Væren 20.3 – 19.4
Ildfulle og energiske Væren trenger blomster som symboliserer energien deres. Alle planter med røde blomster som amaryllis, røde roser, tulipaner og valmuer er det rette for dette stjernetegnet. Flere av dem er relativt lette å få til i kjøkkenvinduet eller på sommerbalkongen. Tigerliljen kan også tilfalle noen, men er ikke så vanlig i Norge. Når det kommer til urter bør de være like «friske» som Væren selv, og typiske urter er basilikum, brennesle, cayenne, rød-kløver, hvitløk, humle, ingefær, koriander, kjørvel og persille. Brennesle er kanskje den største overraskelsen, og er av mange definert som supermat. Den vokser fort, er kraftig, sprer seg lett, og er kjempesunn. Ha den i en potte eller i et kontrollert område av hagen. Den vokser fritt i grøftekant og eng, så avlegger kan hentes der. Bruk hansker.

Tyren 20.4 – 20.5
Den frodige, jordnære, konservative og naturelskende Tyren kan gledes med mange typer blomster. Men de bør være både av kvalitet og klasse. Typiske blomster Tyren kan ha glede av å få eller å dyrke selv, er planter med mange blomster eller som sprer god lukt som tusenfryd, asters, liljekonvall, geranium, roser og liljer. Når det kommer til urter er Tyren en ordentlig kjenner og dyrker gjerne sine egne i vinduskarmen. Tyren er jo kjent for å være en gourmetkokk som liker ferske råvarer, noe som gjenspeiler seg i utvalget av urter i vinduskarmen. Der finner man ofte ryllik, timian og salvie. Lavendel for god lukt står gjerne ved siden av de andre.

Tvillingene 21.5 – 20.6
Flørtende og lett til sinn som Tvillingene er, liker de at ting skal gå både kjapt og lettvint. Hardføre blomster og urter er tingen her. Krysantemum er en av deres favorittblomster. Eller hva med en orkidé, som er lettvint og enkel å stelle. Det eneste man trenger er å huske på å vanne den en gang i uken med et eggeglass vann. Azalea og kaprifol kan også tilfalle Tvillingen. Når det kommer til urter, er det liten tålmodighet til å huske å vanne de på skålen hver dag, så persillen som trenger vann annenhver dag kan overleve en periode i Tvillingens hjem. Både dill, fennikel, lavendel og sitronmelisse er blomster som Tvillingen liker, men det er kanskje mest lettvint å kjøpe dem i butikken.

Krepsen 21.6 – 22.7
Flotte Krepsen, som er sensitiv overfor månens faser, har et godt instinkt når det gjelder planter og vet å stelle godt med dem. Av en eller annen grunn foretrekker Krepsen ofte hvite planter. Det kan ha sammenheng med behovet for vann for å rense kroppen, at det ligger en ubevisst assosiasjon der med renhet og klarhet. Geranium, iris, liljer, hvite roser og tusenfryd er typiske blomster Krepsen ofte omgir seg med.  Små hvite blomster i en bolle med vann er også noe Krepsen kan skape i et øyeblikk. Av urter er det de friske som mynten, persillen og sitronmelissen som Krepsen ofte omgir seg med. De trives også godt ute i hagen gjennom sommeren. 

Løven 23.7 – 22.8
Like stolt og majestetisk som Løven, er blomsten som kjennetegner dette stjernetegnet, nemlig solsikken. Høy, majestetisk og sterk gul, som er Løvens farge, står den i solveggen eller i en innendørs potte. Hjertevarm og omtenksom utstråler Løven varme og omtenksomhet, og blomster i fargene gul, gylden og oransje tilfaller dem. Andre planter er asters, løytnantshjerter, peon og riddersporer. Krokusen er vårblomst nummer en for Løven. I urtehagen til Løven finner du dill, fennikel, kamille, lavendel, mynte og rosmarin. Ingefær, johannesurt og safran er også Løven sine urter, men noe vanskeligere å dyrke her i Norge.

Jomfruen 23.8 – 22.9
Jomfruen fyller alltid huset med blomster og er kjent for sine «grønne fingre». Jomfruen liker blomster i klare farger og fyller gjerne hus og hage om du har det med klare gule, rosa, røde og blå blomster. Det er spesielt den lyseblå kornblomsten som står hjertet nærmest for Jomfruen. Alle urter med lyserøde/rosa eller røde blomster liker Jomfruen. Sitronmelisse, med den friske duften av sitron (som det ligger i navnet), brer seg i rommet hvis du så vidt rister forsiktig på blomsten eller tar på bladene. Å rense kroppen og berolige nervesystemet er Jomfruen opptatt av, så alle urter som renser passer dem. Ha for eksempel en kamilleplante på kjøkkenbenken. Kjempefin for å trekke seg en frisk kopp te. 

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Vekten 23.9 – 22.10
Mennesker født i Vektens tegn har estetisk sans og et godt øye for harmoni og stil. Vakre blomster er en del av deres liv, og det er like viktig at de sprer gode dufter. Orkidéer, roser, fresia, asters, hortensia og stemorsblomster er noen av de blomster Vekten primært velger seg. Det stilfulle og estetiske skjønne bonsaitreet finnes også i mange hjem. Gladioler er en annen kjær blomst for Vekten. Bærbusker og plommetrær kan man også finne i Vektens hage. Når det kommer til urter, er Vekten opptatt av å balansere og rense, så einer, kløver, persille, mynte, ryllik og timian finner du enten i drivhuset eller på kjøkkenbenken hos Vekten.

Skorpionen 23.10 – 21.11
Den mystiske, spennende og tornete Skorpionen liker alt som er under bakken og i fjerntliggende strøk. Planter med torner (kristtorn), og planter som er motstandsdyktige og tåler litt, liker Skorpionen. I hagen og på balkongen finner du ofte anemone, barlind, geranium, kaktus, kaprifol, lyng, peon og rododendron. Generelt buskete planter. Ofte har Skorpionen bringebærbusker og bruker bladene til medisinsk sammenheng eller i te. Urter som aloe vera, basilikum, inge-fær og koriander dyrkes her. Ingefær er ikke lett å dyrke i Norge, så den bør kanskje kjøpes på butikken. Noe som egentlig ikke er en urt, men en grønnsak, er reddiken, som vi finner i de fleste Skorpion-hjem. Skorpionen liker å gå sine egne veier, og er det noe sted du kan få servert barkete, så er det hjemme hos en Skorpion.

Skytten 22.11 – 21.12
Planter i hjemmet til Skytten kan være like i øyefallende og store som Skytten selv. Krokus, klematis, nelliker, peoner, røde roser og tistler er å finne i potter og bed hos den ildfulle Skytten. Når det kommer til urter, har Skytten et godt øye for både løvetann og rødkløver som kan tørkes og brukes som te og annet. Kjerringrokk, mynte, oregano og salvie er også å finne i kjøkkenhagen til den planteinteresserte Skytten. Mange skytter reiser mye, henter inspirasjon og tradisjoner fra andre land, og er flinke til å ta dem i bruk her hjemme, så kjøkkenbenken kan inneholde en overraskelse eller to.

Steinbukken 22.12 – 20.1
Den jordnære og konservative Steinbukken vet å bygge blomsterhaven stein for stein. Går du forbi en frodig hage, så bor det mest sannsynlig en Tyr, Jomfru eller Steinbukk der. Det kan se så tilfeldig og lettvint ut, men som regel så ligger det års planlegging bak Steinbukkens hage. Flerårige planter er et vanlig element hos Steinbukken, samt ulike tretyper og bærbusker. Ser du en tuja, kan den være plantet av en steinbukk. Stemorsblomster er vanlig å finne i Steinbukkens hage eller balkong. Av urter er rosmarin og timian i høysetet, men også innslag av kjerringrokk finner du i potter og bed hos Steinbukken. 

 

Vannmannen 21.1 – 18.2
Det mest unike for den flotte og innovative Vannmannen, er å gi vedkommende en paradisblomst, også for mange kjent som kranblomst. Paradisblomsten er en av de mest eksotiske og høyreiste blomster som finnes, men dessverre ikke så lett å få tak i alle steder i Norge. Andre alternativer er orkidè, gladioler eller gullris. Gullris er lett å finne i skog og mark i hele Norge. Aloe vera, humle, kanel, nellik og kamille er urter assosiert med Vannmannen. Nellik og kanel dyrkes ikke i Norge, men aloe vera, humle og kamille skal være greie å få til i vinduskarmen. Neste gang du skal besøke en Vannmann, kan det kanskje være en idè å ta med en aloe vera plante?

Fiskene 19.2 – 19.3
Som fisken i vannet, kan vi også si som planten i vannet. Alle «vannplanter», det vi si planter som trives i vann, som tang og tare, sjømose, nøkkelblom, vannliljer og annet, tilfaller Fiskene. Disse plantene er ikke de letteste, hverken å pynte opp med i vinduskarmen eller i hagen. Det er derfor mange Fisker etablerer vanndammer og vannfontener for å få dekket sine behov. Bor du slik til at vannplanter er vanskelig å få til, kan rett og slett et vannspeil eller vannfontene være en løsning. Andre blomster Fiskene liker er oliventre, klematis, orkidè, jasmin og syrin, noe som er atskillig lettere å dyrke i vinduskarmen, på balkong og i hage. Av urter er burot, anis, muskat og ryllik det som ligger Fiskene nærmest. 

Tips en venn på e-post