Startsiden partner

Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Honning – det flytende gullet

Gjennom alle tider, og i mange kulturer, har honning blitt sett på som et universalmiddel. Den dreper bakterier og får sår til å gro. Allerede i Bibelen kan vi lese at honning blir brukt til å lege sår. I dag har antibiotika tatt over, men forskning viser at honning fortsatt har en plass i naturmedisinsk sammenheng.

 

Av Kari Flaata Halling

Hvem har ikke en eller annen gang prøvd varm melk med honning for å lindre sår hals og forkjølelse? Eller som et middel mot søvnløshet? Ifølge det velrenommerte engelske tidsskriftet British Medical Journal kan varme drikker med honning, laget på kjøkkenet hjemme, være like effektivt for å knekke halsbakterier som antibiotika. Honning lindrer luftveisinfeksjoner, og nyere forskning viser at honning har enda bedre hostedempende effekt enn vanlig hostesaft.  

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

 

Helseeffekter
Honning er en naturlig kilde til mange vitaminer, mineraler og sporstoffer. Lar du honning bli en del av det daglige kostholdet, vil helsen din ha godt av det på svært mange måter. Den kan ha effekt på en lang rekke sykdommer og plager. Honning har lav pH-verdi, noe som gjør at det er et ugunstig miljø for bakterier og mikroorganismer å formere seg i.

Honning sies å være god mot beinskjørhet. Ifølge amerikanske forskere hjelper honning med å ta opp kalsiumet i maten vi spiser. Honning kan også senke kolestrolet, og mye tyder på at den også kan hindre tilvekst av bryst-, prostata- og livmorhalskreft.

Søtningsmiddel
Som søtningsmiddel er den gyldne massen blitt brukt i flere tusen år. Honning kan erstatte sukker i mange tilfeller. Du trenger mindre honning enn sukker for å oppnå samme søtsmak.

Honning har et høyt innhold av fruktose, gunstige karbohydrater som stabiliserer blodsukkeret. I motsetning til vanlig sukker, suges fruktosen langsomt opp i kroppen og bidrar til at du orker mer og får bedre humør gjennom dagen. Ifølge en nyere studie gir en spiseskje honning utrørt i vann like mye energi som dyre energiprodukter. Vanlig sukker gir rask økning i blodsukkeret og like rask senkning. Det fører til at kroppen må produsere mye insulin.

Honning inneholder mange kalorier (ca. 335 kcal pr. 100 g), men vi må tenke at fruktose er en type karbohydrater som kroppen har nytte av. I våre dager er det mye fokus på å redusere inntaket av karbohydrater. Det er karbohydrater i form av vanlig sukker, hvitt brød, pasta og ris man skal unngå i store mengder. Vanlig sukker lagres også som fett i kroppen, mens honningsukkeret faktisk bidrar til at koppen kvitter seg med det.

 

Norsk honning
Mange birøktere i Norge produserer lokal honning, og enkelte butikkjeder selger lokalprodusert honning i tillegg til ”vanlig” honning. Stadig flere birøktere selger honning via hjemmesider på internett.

Biene henter nektar fra ulike plantefloraer, og honningen varierer derfor i smak, farge og konsistens. Nektaren bringes tilbake til kuben hvor den tilsettes et sekret som bien produserer, og blir til honning. Biene samler nektar gjennom sommeren og høsten, og tilgang på god nektar bestemmer smaken på honningen.

Sommerhonning er honning fra nektar som biene har samlet gjennom hele sommeren. Hvis floraen rundt bikubene er ensartet, kan man få for eksempel løvetannhonning, lindehonning eller lønnehonning.

Lynghonning produseres gjerne om høsten. Biene samler nektar fra røsslyng, som finnes i hele Norge. Denne har som regel sterkere smak enn sommerhonning.

Skogshonning er laget av honningdugg fra insekter som suger plantesaft. Disse legger fra seg små dråper på blader og trær som biene henter.

Det er trygt å kjøpe norsk honning. Den er ren, ublandet og smaker fantastisk. Se opp for en del av den importerte honningen, som kan være ”uekte”. Det betyr at den er blandet ut med sirup eller annet sukkerholdig stoff. Økologisk honning er laget av nektar fra planter som er frie for sprøytemiddel.

 

Manukahonning
Manukahonning er en type honning som kommer fra nektaren til manukablomsten på New Zealand. Ifølge tysk forskning har den vist seg å inneholde 100 ganger mer av det antibakterielle stoffet metylglyoksal (MGO) enn vanlig honning. Sterilisert manukahonning brukes derfor også i behandlingen av vanskelige infiserte sår, også på norske institusjoner og sykehus. Norgesplaster selger kompresser med honning på norske apotek.

Forskning publisert i Journal of the Royal Society of Medicine tyder på at manukahonning også kan hjelpe mot magesår. Denne honningen hemmer nemlig veksten av Helicobacter pylori, bakterien som anses for å være hovedårsak til halsbrann og magesår.

Manukahonning kan kjøpes i helsekostbutikker over hele landet.


MER OM HONNING:

Verdens eldste honning er fra 1400 f.Kr. og befinner seg i to krukker på et museum i Egypt.

Honning går ikke ut på dato. Honning som er over tusen år kan spises. Bier derimot, ser ut til å gå ut på dato: De holder på å bli utryddet, og ingen vet hvorfor

Honning på nett:
www.kjartanshonning.no
www.romerikshonning.no
www.soylands-bigard.no
www.finnskoghonning.no


TIPS OM BRUK AV HONNING

 

Energidrikk: Du kan lage din egen energidrikk med syv desiliter vann og en spiseskje honning, eventuelt også tilsatt en liten sprut sitronsaft.

Sovemiddel: Varm melk med honning roer nervene og er et sunt og naturlig sovemiddel.

Mat og drikke: En teskje honning i en kopp te eller varm melk gjør drikken søt og god. Mange liker honning på brødskiven. Honning er også godt på havregrøten. Den er fin til dressinger og marinader. Til jul kan du bake en deilig honningkake eller honningmarinere juleskinken.

NB: Honning skal aldri rett i kokende vann. Da drepes de gode egenskapene. Vent til vannet har kjølt seg litt ned.

Husk at man aldri gir honning til barn under ett år. Bakterien Clostridium botulinum kan vokse i tarmen og gi den alvorlige infeksjonssykdommen botulisme.

Magen i balanse: Honning gir oss sunne melkesyrebakterier, som vi også får i oss via for eksempel Cultura eller Biola. I tillegg inneholder den også oligosakkarider, som bidrar til en sunn tarm. Derfor kan du med god samvittighet ta litt honning i yoghurten din. (Se nedenfor)

Sår hals: Te med honning, gjerne tilsatt litt sitronsaft, hjelper mot sår hals.

Ansiktsmaske: Lag din egen ansiktsmaske full av proteiner og antioksidanter. Skrell en avokado og mos den med en stavmikser. Tilsett en spiseskje honning. Bland sammen og legg masken på nyrenset hud. La blandingen virke et kvarter før du vasker den av.

Hårkur: Bland en halv kopp honning og en halv kopp olje. Fordel i tørt eller håndkletørket hår og la blandingen virke i 15-20 minutter før du vasker den ut.

Kilde: www.plusstid.no

 

YOGHURT MED HONNING OG VALNØTTER

Har du planer om å ta en ferie til en gresk øy? Da kan du merke deg at yoghurt med honning og valnøtter er en helt typisk gresk frokost og/eller dessert i Hellas.

Ingen honning kan måle seg med den greske. Hellas har trolig den lengste tradisjonen i europeisk historie når det gjelder bihold og honningproduksjon.

Prøv dette: Den kremete greske yoghurten er tykk og deilig og kan nå også fås kjøpt i norske dagligvarekjeder. Du kan også bruke vanlig yoghurt naturell i stedet for gresk yoghurt. Gresk timianhonning er å foretrekke, men annen kan også brukes. Blandes i yoghurten sammen med kjernesunne valnøtter.

Kilde: Boka "Helt gresk" av Fedon Lindberg


Tips en venn på e-post