Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Gå en allergifri vår i møte

De fleste synes våren er herlig, men noen lider seg gjennom denne årstiden. Faktum er at ca. en femtedel av oss nordboere er rammet av pollenallergi. Når bjørkeløvet spretter, begynner øynene å klø, nesen renner, trøttheten og hodepinen tiltar og man nyser hele tiden. For å unngå plagene, gjelder det å være godt forberedt. Mange sverger til alternativ behandling.

 Tips en venn på e-post

Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling

Allergi rammer stadig flere. Som regel utvikler man allergi i barneårene, men vi ser en økende tendens til at flere blir allergikere i voksen alder. 

Hvorfor noen blir allergiske vet man ikke med sikkerhet, men man vet at pollenallergi kommer av at immunforsvaret ikke fungerer som det skal. Arv spiller også en rolle. Ytre faktorer, som at vi puster inn forurenset luft, spiser mye bearbeidet mat, lever hektisk og røyker påvirker også allergiutviklingen.

Pollenspredning

Med allergi menes at det oppstår reaksjon på et stoff som normalt tåles av mennesker. Et slikt stoff kalles et allergen. Allergenene får kroppen til å produsere antistoffer. Når pollen treffer slimhinnene, får allergikeren reaksjoner. I nesen hovner slimhinnene opp og produserer slim. Dette gir nesetetthet, rennende nese og kløe i nesen. På huden kan det komme eksem, elveblest og hudkløe. I øynene kommer hyppigst øyekløe, hevelser og katarr.

Om våren er det tresortene or, hassel og bjørk som gir det største ubehaget. Or og hassel finnes det mest av i Sør Norge og er avhengig av varmegrader for å blomstre. Allerede i februar og mars kan noen reagere på disse tresortene. Men de har lite pollen og gir derfor færre plager. Salix (selje, vier og pil) blomstrer i april i sør og mai i nord.

Bjørkepollen er desidert den store synderen om våren. Bjørka har ofte store mengder pollen og gir derfor store plager. Pollenspredningen hos bjørk begynner som regel i månedskiftet april-mai (Sør-Norge). I høyereliggende strøk og Nord-Norge kan spredningen komme tre til fire uker senere. Spredningen av pollen når sitt høydepunkt rundt 15. mai.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Alternativ behandling

Mange oppsøker alternative behandlere for å få hjelp med pollenplager. Mest vanlig er homeopati, akupunktur og urtemedisin. Homeopater har lang tradisjon og gode resultater å vise til ved forebyggende og akutt behandling av pollenallergi.

Er du allergisk for bjørkepollen, er det lurt å starte tidlig med forebygging, eventuelt behandling. Homeopatiske midler bør tas allerede en til to måneder før spredningen er i gang.

Resultatet av behandlingen hos homeopat er økt toleranse ovenfor de allergenene man reagerer på. Det vil si at symptomene reduseres eller uteblir helt.

Akupunktur har også mange allergikere god erfaring med. Noen blir helt symptomfrie, andre kan kutte ned på medisinbruken. Akupunktur kan også brukes til å lindre symptomer i pollensesongen.

Styrk kroppen

En god bakterieflora i tarmen har vist seg å styrke immunforsvaret og gi en viss beskyttelse mot allergier. 70-80 prosent av vårt immunforsvar sitter i tarmen, derfor er det veldig viktig å holde magen i orden. Ta gjerne probiotika daglig, som tilfører kroppen gode bakterier.

Det er en kjent sak at vi får for lite omega-3 fettsyrer i kostholdet. Ved Linköpings universitet har forskere funnet en sammenheng mellom et økt inntak av omega 3-fettsyrer og en redusert risiko for å utvikle allergier. Ta derfor gjerne kosttilskudd med vitaminer, mineraler og fettsyrer. Dette styrker kroppen i en periode da den er ekstra utsatt for stor belastning.

Vær oppmerksom på kryssallergier. Reagerer du på pollen fra bjørk, kan du også samtidig være allergisk mot epler, pærer, fersken, kirsebær, nektarin, plomme, aprikos, kiwi, jordbær, rå gulrot og nøtter.

Ta allergien på alvor

Noen ønsker å fortsette med skolemedisin selv om de får homeopatiske medisiner. Det går fint an å kombinere disse preparatene. Likevel er det å foretrekke å bruke lokale legemidler som øyedråper og nesespray i kombinasjon med medisinene fra homøopaten. Det forstyrrer lite virkningen av de homeopatiske medisinene fremfor allergitabletter.

Når det gjelder tradisjonell skolemedisin, husk at for å få allergimedisiner på blå resept, må du ha påvist allergi, enten ved en blodprøve, prikktest eller ved tydelige symptomer. Du må også ha plager som varer i mer enn tre måneder i året. Har du ”bare” bjørkepollen-allergi, har du derfor ikke rett på medisiner på blå resept. 

Det viktigste er å ta allergien på alvor og komme i gang med behandling før pollenet begynner å sveve i luften. Mye tyder på at ubehandlet allergi kan føre til forverring av symptomene og i verste fall lede til andre allergiformer eller astma.

Alternative behandlere:

Finn behandler i nærheten av der du bor: www.behandler.no
Akupunkturforeningen, www.akupunktur.no
Norske homeopaters Landsforbund, www.nhl.no 

Bli ”pollenturist”

Er du sterkt plaget av allergi, er alternativet å reise vekk i den verste perioden. Reis til fjells, til en annen landsdel eller til Syden. Eller dra til sjøen. Pollenspredningen er mindre helt ute ved kysten.

Norges Astma- og Allergiforbund har et medlemstilbud om opphold på Beitostølen til redusert pris i april-mai. Da er bjørkepollenspredningen stor i lavlandet, men har ennå ikke kommet i gang på fjellet. Du kan også sjekke med din arbeidsgiver om det er mulig å jobbe fra et annet sted i en periode. Mange sponser opphold for svært allergiplagede ansatte.

Før du reiser på ferie, sjekk pollenvarselet. Mange aviser, radio- og TV-kanaler og apotek har daglig pollenvarsel. Du kan også finne varsler på hjemmesidene til Norges Astma- og Allergiforbund: www.naaf.no, som for øvrig har masse gode råd når det gjelder allergi.
Eller sjekk: www.pollenvarslingen.no
For Europa: www.polleninfo.org 

Lindring for tette neser:

Honning

Forskere ved Finlands Allergi- og Astmaförbund har påvist at regelmessig inntak av lokalprodusert honning, som inneholder små mengder av akkurat det pollenet som finnes i nærheten, har en allergidempende effekt. For best effekt, ta ca. en teskje om dagen i minst fire måneder

Johannesurtolje

Inflammasjonsdempende, sårlindrende og beroligende for tørre og irriterte slimhinner. Start med å smøre i nesen før pollensesongen setter inn.

Bladmynte (Perilla)

Perilla er en medisinalvekst som i Kina lenge er blitt brukt mot pollenallergi. Inneholder naturlige antihistaminer og kraftige antioksidanter som demper allergiske symptom. Finnes i sprayform. Dyrkes i Finland.

Neseskylling

Neseskylling har vist seg å være virkningsfullt. Rengjør og fjerner allergifremkallende stoffer og partikler, som pollen. Er også fuktighetsgivende på slimhinnen og lindrende på sår. Nesespray med saltvann, kanne eller neseskyller. Bruk lunkent vann med samme saltinnhold som krippen, 0,9 prosent, eller ca. en teskje salt/0,5 l vann.

Dampbad

Ved tetthet og hovne slimhinner. Drypp i litt peppermynteolje eller Carmolis urtedråper (en klassisk blanding fra 1611 av ti ulike urter) i en skål med varmt vann og pust inn dampen under et håndkle. Åpner opp og utvider luftveiene.

Kilde: LiveLife