Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Finn din ungdomskilde

”Ungdomskilden ligger ikke i et fjernt land eller i en magisk trylledrikk. Ungdomskilden ligger i deg selv, i enkle valg, verdier og helsevaner. Ungdomskilden ligger i relasjoner, i disiplin, kjærlighet og medfølelse!” Ordene tilhører overlege Audun Myskja. Hans budskap er at vi alle kan gjøre mye selv for å holde oss unge og friske, uansett om vi er 30 eller 90 år.

Utdrag fra boka ”Ungdomskilden”
Redigert av Kari Flaata Halling  

 - Mitt mål med ”evig ung” prosjektet er ikke at vi skal holde oss unge for enhver pris, ha den perfekte kroppen eller det glatte ansiktet. Jeg tror vi er her på jorda for å gjøre nytte for oss. Vi trenger energi, vi trenger glede, vi trenger drivkraft, vi trenger en smidig kropp med elastisk vev, sterke muskler og intakte, våkne sanser. Slik kan livet og andre mennesker ha utbytte av oss, sier overlege Audun Myskja i boka ”Ungdomskilden.” Han gir oss 12 gode valg for livet:

 

UNGDOMSKILDE 1:
Hold deg aktiv- vær nysgjerrig!

En nysgjerrig holdning til livet er kanskje den aller viktigste ungdomskilden. Når du er åpen for forandring, kan gode ting skje.

To tips for nysgjerrigheten:
1. Gjør noe nytt. Utfordre komfortsonen ved å oppsøke noe du ikke mestrer. Lær en ny ferdighet denne måneden. Akvarellmaling, kiting, fermetering- mulighetene bugner. Hvis du jogger, kan du prøve styrketrening; hvis du løfter vekter, kan du gjøre intervalltrening. Er du stresset, kan du prøve meditasjon. Er du høysensitiv, er kanskje boksing akkurat det du trenger?
2. De fleste søker bekreftelse på sine meninger og avviser det som ikke passer dem. Prøv å gå motsatt vei: Lytt til ideer du er uenig i, med interesse. Hvis din kjære eller dine barn klager, stopp impulsen til å stemple det som sutring. Svar med oppriktig engasjement. Jeg tror du vil finne at det gir deg vitalitet, heller enn å tappe deg.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle


UNGDOMSKILDE 2:
Beskytt hjerne og hjerte med gode valg.

En plan for varig endring:
Lag dine egne ni punkter for en helseplan. Ikke fokuser på det du kan gjøre som en tidagers kur, men på helsevaner du kan bygge over tid. Hva trenger du å styrke, og hva trenger du å endre? Prøv å gjøre èn liten endring av gangen. Gå trapper i stedet for å ta heis. Innfør èn vegetardag i uka. Følg 80 prosent regelen: Spis til du er 80 prosent mett til hvert måltid. Start med nye vaner som er overkommelige, og som du klarer å gjennomføre som en del av livsvanene dine. 

#kampanje2#


UNGDOMSKILDE 3:
Mestre stress.

Skift til lavere gir: Stress gir kronisk betennelse (inflamasjon), noe som er knyttet til alle sivilisasjons- og aldringssykdommer. De som lever lengst, er mestere i å redusere stress. Særlig folket på Ikaria lever langsomt og frigjort fra tidspress i sitt daglige liv.

Akuttmetoder for å finne av-knappen:
1. Den enkleste metoden for å komme ned i turtall er å telle deg ned. Prøv å telle, langsomt: 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0. Kanskje har du duppet av før du kommer til 0, og det var vel det som var meningen.
2. Stopp den vanlige oppmerksomheten utover. Bli et øyeblikk oppmerksom på deg selv, på den som registrerer. Stopp tankene. Hvem er det som tenker? Hvem opplever alt dette? Uansett hva du opplever, prøv å gå et trinn dypere. Synk inn i en rolig pusterytme. Fyll alt du er, med stillhet.
3.Tren på å ta små hvilepauser underveis i løpet av dagen. Trenger du en power nap, er dette også en ferdighet som du kan trene opp. Studier har vist at små power naps eller siestaer midt på dagen kan redusere blodtrykket og beskytte mot hjertesykdommer.



UNGDOMSKILDE 4:
Tøy deg myk; bygg deg sterk.

Fem minutter for styrke og bevegelighet:
Legg inn et daglig fem minutters program der du kombinerer elastisitet, styrke og spontanbevegelser:
* Start med tøyninger framover, bakover og til sidene. Bøy deg framover mens du bøyer ryggraden, virvel for virvel. Dra deg opp på samme måte. Bøy deg så bakover så langt du klarer. Tøy ryggen i alle retninger. Legg vekt på å tøye langs akser du ikke er vant til.
* Ta så mange pushups du klarer. Hvil i 30 sekunder og ta en ny runde.
* Avslutt med store bevegelser; la kroppen styre de naturlige bevegelsene i alle retninger. Gå gjennom alle de store leddene, fra nakkeledd, skulderledd, albueledd, håndledd, fingerledd, hofteledd, kneledd, ankelledd, tåledd. Lag roterende bevegelser, finn en god rytme. Pass på at du bøyer deg både framover og bakover, og at du får dreiebevegelser i alle akser. Husk at vi alle har tendens til å få stereotype bevegelser, vi venner oss til å gjøre alle bevegelser likt hver gang. Jo mer du kan utfordre dine vanlige bevegelsesmønstre, desto mer kan du frigjøre deg fra naturlige aldringsprosesser. Beveg deg rytmisk. Det er lov å danse!


UNGDOMSKILDE 5:
Hold deg i balanse! Koordinasjon og sansestimulering.

Fem minutter for de dypere sansene:
* Rubb hele kroppen fra hodebunn ned til føtter. Bruk gjerne en hampvott, eller håndflatene. Nupp gjennom skuldermusklene til de store musklene i armer og bein; løft med fingertuppene og slipp. Gjenta med rytmiske bevegelser, kom inn i en god, dyp rytme. Gjør det samme med brystmuskler, nakkemuskler, magemuskler og ryggmuskler.
* Snurr rundt mot høyre med utstrakte armer og hender pekende rett ut horisontalt mot sidene. Hold den ene foten fast og i balanse, mens du styrer snurringen med den andre. Et godt råd er å følge høyre hånds langfinger som en ”peilepinne” mens du snurrer. Snurr så mange ganger du klarer uten å bli svimmel eller føle at du svimer av.
* Stå med èn fot foran den andre, parallelt pekende framover. Finn en god rytme, og beveg deg med pusten framover og bakover, mens du flytter kroppsvekten i takt med rytmen.
* Gå ned i huksittende. Skift kroppsvekten fra side til side, og reis deg langsomt.
* List deg som Kasper, Jesper og Jonatan. Bruk hele fotbladet og beveg armer og føtter, slik at du beveger alle ledd i så mange akser som mulig. Det funker å synge vi lister oss så stilt på tå samtidig. Et alternativ er å etterlligne John Cleese i Ministry of Silly Walks.



UNGDOMSKILDE 6:
Finn rytmen!

Rytmetips:
Last ned en metronom som en app på en smarttelefon eller kjøp en ordentlig metronom for et par hundrelapper. Tren deg på å gå i kraftig diagonalgang til ulike rytmer. Finn den takten som passer deg best, og tren inn en god takt for hverdagsgangen, målbevisst, på vei til viktige gjøremål. Finn også en løperytme, à la Gebrselassies Scatman. Finn til slutt takten til en slentrende gange, som kan brukes på en fridag eller under litt oppmerksomhetstrening, om du vil. Som en tommelfingerregel vil man ligge på 116-122 i optimal gangrytme, 136-142 i løperytme og 96-102 i slentrerytme. Prøv deg frem- du vil merke det når du treffer helt presist.



UNGDOMSKILDE 7:
Tenk deg ung.

Kunsten å bruke mål og visjoner konstruktivt:
* Skriv dagbok. Skriv ned tankene dine, uten å sensurere. Når du har tømt de spontane tankene, kan du skrive ned målene dine. Hva betyr noe for deg? Hva ønsker du å oppnå? La målene være så konkrete som mulig, og sett gjerne en tidsfrist for når du skal nå dem. Se på livsområder som indre utvikling, helse, parforhold, familie/venner, karriere, interesser. Det handler om hvor du skal investere energi, hva som er viktig for deg, og hva du kan la ligge. Tenk praktisk og detaljert, og samtidig visjonært, uansett om det kan virke svevende der og da.
* Sett opp punkter for dagen i dag, for neste måned, for neste år. Du kan også, når du har tid, sette opp en ”bucket list”; ting du bare må gjøre før du dør. Slå opp det du har skrevet senere. Ofte kan du bli forundret over det som kommer frem, særlig når du skriver spontant. Forskere har funnet ut at de som skriver ned sine tanker, visjoner og mål, gjør det bedre på alle målevariabler enn dem som ikke gjør det.


UNGDOMSKILDE 8:
Velg gleden.

La det gode fylle deg:
Sett inn glede, nytelse og takknemlighet som ”filer” i hjernen og kroppen. Forestill deg at du åpner et rom i sinnet som er tomt, omtrent som du oppretter et nytt Word-dokument. Fyll rommet med glede. Ta gjerne frem episoder der du følte glede. Fyll kropp og sinn med følelsen, med bildene, tankene og kroppsopplevelsene knyttet til glede. Forankre gleden, og lukk ”gledesfila”. Gjør det samme med nytelse og takknemlighet.


UNGDOMSKILDE 9:
Lær av livet.

La livet ditt tre fram:
Gå gjennom de ulike periodene i livet ditt. Se på de viktigste erfaringene du har gjort. Dra ut bilder av det du har lært, som et destillat av din ulike livserfaring. Gjør det samme med framtiden, slik du forestiller deg den.



UNGDOMSKILDE 10:
Finn din indre ro.

Et pusterom:
Forestill deg at du åpner opp for din indre ro og stillhet. La innpusten åpne et stort rom i sinnet, der du vider deg ut i alle retninger. La spenningen smelte og løse seg opp der sinnet ditt utvider seg. La utpusten tømme forestillinger og alt du holder fast i. Lytt inn i øyeblikket og la det åpne seg.


UNGDOMSKILDE 11:
Varige verdier.

Å gi verdi: Ungdomstiden er for de fleste en kaste-seg-ut-i-livet-tid. Konsumere sanseinntrykk, hendelser, mennesker. En strøm av opplevelser som gradvis former oss. Med årene stilner denne strømmen. For de fleste blir det gradvis tydeligere hvem og hva som hører til meg og mitt liv. Og er vi kloke, gir vi det verdi. Å modne er direkte knyttet til å gi verdi til det som betyr noe.

Hva er det som betyr noe for deg?
Skriv ned dine verdier, det som betyr noe for deg, og skriv ned navnene på de menneskene som betyr noe for deg. Fyll deg med det som betyr noe ved akkurat denne verdien og dette mennesket. La det bli en del av deg, som om egenskapen tar bolig i deg. Gjør det til en daglig liten meditasjon.

Slik blir 2024 for deg! Bestill et personlig årshoroskop


UNGDOMSKILDE 12:
Finn kjærligheten.

Finn kjærlighet der den er: Hvor er den? I oss selv, først og fremst. Overalt hører vi om jakten på kjærligheten. Vi prøver å finne kjærligheten som om vi er på jakt og søker byttet. Men hvis kjærligheten finnes i alle, overalt, er det ikke da i vårt eget indre at kjærligheten starter? Når vi søker kjærligheten der vi faktisk kan finne den, blir vi elsk-verdige.

TIPS
Fortsett å gjøre det du elsker, hele livet.
(Kan du ikke gjøre det du elsker, elsk det du gjør.)


Litt om Audun Myskja:

Audun Myskja er overlege og spesialist i allmennmedisin, og har en doktorgrad i bruken av musikk i eldreomsorgen. Han driver Senter for livshjelp i Ski og i Totenvika sammen med sin kone Reidun. De har holdt kurs i meditasjon siden 1988 og har utdannet over 400 studenter ved den treårige utdanningen de tilbyr innen enhetsterapi. ”Ungdomskilden” er Myskjas 20. bok. Foto: J.M.Stenersen Forlag

 

 

 

Tips en venn på e-post