Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Chakra - det menneskelige livshjul

Menneskets energisystem, også kalt chakra, danner forbindelsen mellom ånden, sjelen og den fysiske kroppen. Er energien, chakraene, balanse, er vi friske, men på grunn av stress og annen påvirkning, oppstår det dårligere energiflyt som kan skape ubalanse, blokkeringer, i chakraene.

Tekst: Kari Flaata Halling

Chakra, er et sanskrit ord som betyr ”livshjul”. Dette er eldgammel viten, som kommer fra India og er ca. 5000 år gammel. Ifølge denne lærdommen har kroppen hundretalls små og store energisentre. De sju største refereres til som chakraer, og fremstilles gjerne som en type energivirvler eller lotuser. Gjennom disse blir vi mottagelig for kosmiske energier.

Les også: Bli dus med krystaller og edelstener

Chakrasystemet er nært forbundet med den menneskelige aura, de eteriske fargene som folk hele tiden omgir seg med. Mennesker som er i stand til å se aurafargene har ofte observert hvordan fargene forandrer seg etter hvert som folk skifter sinnsstemning. Er man forelsket, strømmer det gjerne grønn energi fra hjertet, sitter man og tenker, kan det bre seg blå farge rundt hals- og hakeområdet.

Det er i hovedsak syv slike chakraer, eller energihjul, og de er plassert langs ryggraden og på hodet. Fysisk, mental og følelsesmessig energi er konsentrert i disse punktene.

I Vesten har de fleste mennesker forankret sin bevissthet i de tre nederste chakraene. Kunstnere og mystikere har ofte overvekt av høyere bevissthet, de øverste chakraene.

God balanse i chakraene er et godt utgangspunkt for velvære og bedre helse, mens blokkeringer kan medføre ubalanse fysisk, emosjonelt og mentalt. Mange alternative behandlere og healere utfører såkalt chakrabalansering, som gjøres gjennom energitilføring og energijustering. 

De sju chakraene

1. Rotchakraet (rød)
Befinner seg nederst i ryggsøylen. Styrer nyrene og ryggmargen. Fargen ses som rød. Rotchakraet står for den fysiske virkeligheten, vår genetiske arv, seksuelle energi, selve urkraften. Klassetilhørighet, sosial status og økonomisk situasjon knyttes også til rotsenteret.
I balanse: Sikkerhet, lykkes, penger, forplantning, aktivitet, healingkraft
I ubalanse: Grådighet, grafse til seg, psykisk vold

2. Harachakra (orange)
Befinner seg i eggstokkene hos kvinner og i testiklene hos menn. Det er kreativitetens chakra og styrer holdninger til andre mennesker, seksualitet og forplantning.
I balanse: Stillhet og ro, nytelse, fysisk og psykisk balanse, seksualitet, lyst
I ubalanse: Sur, gretten, irritert, konkurranse, lat

3. Solar Plexus (gul)
Ytre form: Bukspyttkjertelen. Chakraet styrer lever, milt, mage, galleblære og visse deler av nervesystemet. Dette senteret er nøye knyttet med vår venstre hjernehalvdel og evnen til analytisk logisk tenkning. Det er klaringssted for emosjonell sensitivitet og for utstrømning av personlig makt.
I balanse: Lykke, være glad i, kunnskap, mot
I ubalanse: Frykt, engstelse, feighet

4. Hjertechakra (grønn)
I sin ytre form er det thymuskjertelen. Det styrer hjertet, blodet, blodomløpet og virker inn på immunsystemet og de endokrine kjertler. Gjennom dette føles kjærlighet, og fargen sees som grønn.
Dette chakraet er knyttet til den høyre hjernehalvdelen og den esteriske og intuitive bevissthet, for ikke å si følelsene. Hjertesenteret ligger midt mellom rot- og kronesenteret, og det er i hjertet vi må finne balansen mellom disse to motpolene i oss selv og våre omgivelser.
Mange naturvernere, fredsforkjempere og andre ”grønne” har bevisstheten dypt forankret i dette grønne hjertechakraet.
I balanse: Glede og kjærlighet, god helse, selvtillit
I ubalanse: Sorg, tap, sjalusi, ensomhet, avvisning

5. Halschakra (Blå)
I sin ytre form er dette skjoldbrukskjertelen. Det styrer lungene, stemmebånd, bronkier og stoffskiftet. Senter for kommunikasjon og vurdering.
I balanse: Kommunikasjon, kreativitet, frihet i uttrykk og følelser, idealisme.
I ubalanse: Makt, undertrykkelse, tvang, ”streng” religiøsitet, ønske om sikkerhet.

6. Pinealchakra/ Det tredje øye (Indigo)
Senteret befinner seg midt i pannen. I sin ytre form er det hypofysen. Det styrer nedre del av hjernen, nervesystemet, ørene, og det venstre (personlighetens) øye. Gjennom dette senteret kan vi betrakte vår åndelige natur.
Mens halssenteret representerer vår individuelle tankeevne, representerer Det tredje øye den universelle intelligens. Her sitter vårt egentlige jeg, vårt Høyere Selv. Intuisjon og telepatiske evner tilskrives Det Tredje Øye, som også er senter for claivoyance (klarsynthet) og telepati.
I balanse: Positiv styring, klarhet, intuisjon, frihet.
I ubalanse: Trett, deprimert.

7. Kronechakra (Fiolett)
Det syvende chakra finnes på toppen av issen. Dets ytre form er pinealkjertelen, og det styrer hjernens øvre del og høyre øye. Gjennom dette chakra hevdes det at man i siste instans når frem til følelsen av samhørighet med Gud.
I balanse: Total bevissthet, sannhet og visdom.
I ubalanse: Intet negativt aspekt.

Chakraøvelse

• Denne meditasjonsøvelsen er fin for å balansere chakraene (rebalansere energien)

• Øvelsen er basert på fargene til chakrapunktene. Det kan være enklere å huske fargene hvis du tar frem de samme fargene i form av fargestifter eller tusjpenner.

• Det er også en god idè å lese øvelsen inn på bånd, så kan du i fred og ro lytte til båndet mens du gjør øvelsen.

• Synes du det er vanskelig å visualisere (se for deg noe), kan du prøve å gjøre det med en sodalitt eller en ametyst i hånden. 

Legg deg i en behagelig stilling. Når du er avslappet, starter du med å visualisere rotchakraet med fargen rød. Se for deg skarlagenrødt (som er den riktige nyansen), og forestill deg at du puster inn denne fargen gjennom fotsålene, og at den beveger seg opp gjennom kroppen. Forestill deg at fargen går inn i knærne, armene, brystet og opp i hodet. Hold pusten noen sekunder og pust deretter langsomt ut. Du puster da ut den røde fargen.

Så visualiserer du fargen oransje. Tenk på en appelsin, så har du den rette nyansen. Nok en gang visualiserer du at du puster inn fargen gjennom føttene, og ser for deg at den skyller gjennom kroppen, inn i nederste del av ryggen, magen, brystet og opp i hodet. Etter få sekunder puster du fargen langsomt ut.

Neste gang visualiserer du fargen gul. Forestill deg en lysende gulfarge, som skallet på en sitron. Pust inn gjennom fotsålene, og se for deg at fargen strømmer gjennom kroppen. Hold pusten noen sekunder og pust ut.

Deretter visualiserer du fargen grønn (som gresset). Tenk deg at du puster fargen inn gjennom et punkt rett over magen (solar plexus området). Pust fargen inn i magen, og se for deg at den går langsomt utover i begge retninger, opp i brystet, hodet og ned i beina. Det kan hende du har behov for å øve deg noen ganger på dette. Så puster du langsomt ut den grønne fargen.

Denne gangen puster du inn fargen blå. Forestill deg at fargen strømmer ned ovenfra, at den går inn i hodet og nedover i kroppen. Du kjenner at den sprer seg utover i armene, hendene, fingrene og ned gjennom beina. Så puster du ut den blå fargen.

Deretter ser du for deg fargen indigo. Forestill deg en blåsort sky om kvelden. Føl at den går inn i hodet ovenfra, og at den skyller gjennom hele deg. Pust ut.

Til slutt visualiserer du fargen fiolett. Igjen forestiller du deg at fargen går inn gjennom issen og strømmer ned gjennom brystet og beina. Hold pusten noen sekunder, og pust ut den fiolette fargen.

Ligg i ro noen minutter og kjenn den effekten som fargene har hatt på deg. Så puster du inn, og visualiserer en klar stråle med hvitt (eventuelt hvitt lys), som går inn gjennom kronechakraet. Den strømmer ned gjennom midten av kroppen, og ut gjennom føttene. Dette hvite lyset gjør at du blir jordet igjen.

NB: Det er ingen grunn til bekymring om ikke skulle greie å se for deg at fargene forsvinner ut av kroppen med utpusten. Det kan være at du trenger denne fargen til forskjellige områder i kroppen.

KILDE: "Ditt klarsynte jeg" av Sherron Mayes Forlag: Hilt & Hansteen

Tips en venn på e-post