Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Spøkelsesskipet Queen Mary

Om bord hotellskipet Queen Mary i Long Beach kan du leve som en reisende på første klasse på 1930-tallet. Men se opp for spøkelser. Det skal være så mange som 150 av dem på skipet.

Tekst og foto: Kari Flaata Halling

Tror du på spøkelser? På hotellskipet Queen Mary, som er ankret opp i havnen i Long Beach, Los Angeles kan du oppleve å bråvåkne av en følelse av å bli slått på skulderen klokka tre om natta. Det opplevde nemlig en av gjestene.

Det florerer utallige historier om de 150 spøkelsene som sies å være ombord Queen Mary. Mange er relatert til 1. klasse lugarer, men paranormale aktiviteter er rapportert over hele skipet, alt fra maskinrommet til 3 klasse lekerom, der man ved flere anledninger har hørt barnegråt. Det sies å være en guttebaby som døde kort tid etter fødselen.

Folk i alle aldre er interesserte i å være med på spøkelsesvandring. Guiden Clive viser rundt.

Museumsskip
I 2008 kom Queen Mary på Time Magazines liste over de 10 mest hjemsøkte stedene i USA. Da Hotels.com nylig kåret verdens ti mest uvanlige hoteller, var Queen Mary også på listen. Nå er det vår tur til å oppleve det sagnomsuste skipet. Vi var kjent med at det lønte seg å være tidlig ute med bestillingen. I juni måned er de fleste hotellene i Long Beach sentrum enten fulle eller «overpriset.» Queen Mary fant vi at hadde hyggelige priser og kort avstand til Long Beach sentrum, med gratis «shuttle-buss.»

Queen Mary er et museumsskip med varierte utstillinger og aktiviteter. Mange av de organiserte aktivitetene om bord tar utgangspunkt i å jakte på gjenferd og paranormale fenomener både med og uten guide. Vi har allerede forhåndsbestilt et par spøkelsesvandringer, «Haunted Encounters Tour» og «Paranormal Shipwalk». Det lyder utvilsomt kommersielt, men hvem vet, kanskje vi treffer på et vaskekte spøkelse likevel?

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Spøkelsesvandring
Guiden vår geleider oss gjennom trange ganger til skipets indre. Underveis forteller han spøkelseshistorier og viser oss steder der mystiske ting har skjedd. Vi stopper ved det tidligere 1. klasse svømmebassenget, som ikke har vært i bruk på over 30 år. Like fullt rapporteres om paranormale aktiviteter. Man har sett kvinner iført badedrakter fra 1930, hørt plaskende lyder av vann og sett våte fotavtrykk som går fra bassenget til omkledningsrommene.

Vi beveger oss under vannflaten, der det er rapportert om mange paranormale hendelser. I maskinrommet stopper vi ved den berømte «dør 13», som ble brukt under filmatiseringen av «Poseidon Adventure». I løpet av skipets historie, er minst to menn klemt til døde i denne døren. Den siste hendelsen var i 1966 under en rutinesjekk av vanntette dører. Da endte den 18 år gamle brannmannen John Pedder sine dager. En guide mente å ha sett gutten ikledt mørkt arbeidsantrekk i det samme området for så å forsvinne ut gjennom dør nr.13. Hun gjenkjente gutten fra et bilde. Vår guide fortalte også at uforklarlig banking har blitt hørt rundt døren.

Guiden Bill forteller om pianoet som spilte av seg selv.

Flere historier
På vår spøkelsesvandring fikk vi høre flere historier: En kvinne og hennes datter besøkte California og overnattet om bord Queen Mary. De skulle møte en venn rundt totiden og fant frem til A-dekket og hotellets lobby. De var alene i lobbyen. Damen satte seg i en stol, og datteren satte seg ved det flotte pianoet. Plutselig hørtes en enkel melodi fra pianoet, og melodien sluttet like brått som den startet. Damen spurte datteren om hun hadde begynt å spille, men datteren benektet dette og sa at hun ikke hadde rørt pianoet. Det spilte av seg selv.

Mai 1993: En flyger bestemte seg for å overnatte på Queen Mary mellom to flygninger. Han hadde hatt et bedre måltid i en av skipets restauranter og gikk tidlig til sengs på grunn av at han hadde en flygning tidlig neste morgen. Utpå natten våknet han av et smell på badet, men var for trett til å stå opp å undersøke hva det var. Lugaren hans hadde to «koøye-vinduer». Under vinduene sto et lite bord og to stoler. Da mannen snudde seg i sengen for å ligge mer komfortabel, så han en «gentleman» sitte i en av stolene og bladde gjennom noen aviser. Han hadde på seg klær fra ca.1930. Flygeren fikk øyekontakt med mannen, som så forsvant i løse luften. - Jeg tenkte at jeg drømte og la meg til å sove igjen, uttalte flygeren i ettertid. Men da han gikk ut på badet om morgenen, oppdaget han at alle sakene hans var tatt fra toalettmappen og tømt i vasken. Glidelåsen hadde vært igjen på mappen.

28.2.2004 hadde en familie en overnaturlig opplevelse på skipet. Da de gikk gjennom gangene, følte de at noen fulgte etter dem. De snudde seg for å sjekke, men ingen var der. De stoppet mellom lugar nr. 316 og 324. Plutselig snublet moren mot veggen, ble veldig blek og hev etter pusten. De andre spurte hva som var i veien. Moren forklarte at hun hadde akkurat sett en kvinne som gled gjennom luften over hennes høyre skulder for så å forsvinne gjennom veggen.

I «Queen`s Salon», som i sin tid var skipets 1.klasse lounge, har en nydelig ung kvinne i elegant hvit selskapskjole ofte blitt sett dansende alene i et skyggefullt hjørne av rommet.

Overnatting
En overnatting på Queen Mary er en tidsreise tilbake til en æra da en amerikareise var forbeholdt de velstående. De kongelige og superstjernene foretrakk å reise på dette skipet mellom Europa og USA. Glamouren og dramatikken de har opplevd, sitter fortsatt i veggene.

Flere lugarer, oppholdsrom og restaurantmiljøer på skipet er gjenskapt slik det opprinnelig var. Du får virkelig en følelse av hvordan det må ha vært å reise med skipet den gang det hadde sine glansdager. Vi har valgt en romslig art deco lugar med autentisk panel på veggene, som opprinnelig var en lugar på første klasse. Faktisk minner lugaren om den flygeren hadde med to «koøye-vinduer»

18 år gamle John Pedder ble klemt i hjel i denne vanntette døra. En guide så gjenferdet hans i 1966.

Ganske spesielt er det å kjenne på luktene om bord, en svak eim av olje og gammelt treverk. Blant de autentiske gjenstandene og originaliteten som suger deg tilbake til en svunnen tid, er det enkelte ting som ødelegger stemningen, for eksempel flatskjermen på lugaren. Den kunne utvilsomt vært innebygget i et skap. Besøk fra det hinsidige fikk vi imidlertid ikke.

Rom B340
Rom B340 har vært et av de mest hjemsøkte stedene på skipet, og det har ikke vært hyggelige ting som har skjedd, blant annet sies det at en purser har blitt myrdet her og går igjen på dette rommet. Cunard Line fikk mange klager, og man antar at de prøvde å dekke over den paranormale aktiviteten ved å renummerere lugarene for å skjule hvor B340 lå på skipet. Men ut fra gamle skipskart mener man at i hvert fall deler av rommet var det originale spøkelsesrommet.

Det har ikke vært mulig å overnatte på rom B340 på 30 år, men siste nyhet er at rommet er restaurert, og at det igjen er mulig å tilbringe en natt der, men du må grave dypt i lommeboka. Hele fem tusen kroner koster herligheten. For den prisen regner vi med at man garantert får nærkontakt med spøkelser.


FAKTA OM QUEEN MARY

1929-1935: Cunard White Star Line trosser depresjonen, og ser på muligheten for å bygge et passasjerskip flottere og mer avansert enn verden har sett før. Byggingen starter i Storbritannia i 1934. Skipet var ved ferdigstillelse det nest største passasjerskipet i verden, etter Queen Elisabeth.
1936-1939:
Queen Mary er et raskt, avansert og ikke minst luksuriøst skip, og ble umiddelbart en favoritt blant kongelige, Hollywood-stjerner og andre velstående.

1939-1945: Da England og Frankrike erklærte krig mot Tyskland, var Queen Marys glamorøse liv på havet over. Størrelsen og farten gjør skipet til et effektivt troppeskip. Skipet får tilnavnet «The Grey Ghost», ikke på grunn av bortgjemte ånder, men for skipets farge og hastighet.

1946-61: Etter ti måneders ombygging er Queen Mary transformert fra militært troppeforflyttingsskip til nok en gang et luksuriøst transportmiddel. Skipet regnes igjen som en av de mest fasjonable måtene å komme seg mellom Europa og USA på.

1962-67: Flyene tar over mer og mer av passasjertrafikken, og de transatlantiske passasjerskipene blir overflødige.

1967- i dag: Queen Mary blir kjøpt av byen Long Beach og legges i opplag i havnen. Skipet er blitt et landemerke i byen og er en populær turistattraksjon.

 

1. klasses svømmebasseng.


PARANORMALE ATTRAKSJONER OM BORD

• Ghost & Legends Show: En 30 minutters tur med innlagte spesialeffekter som skal gi deg en opplevelse av hvordan skipet blir hjemsøkt.

• Haunted Encounters Tour: En times guidet tur til skipets mest hjemsøkte områder, og med fortellinger om skipet mest berømte spøkelser.

• Dining With The Spirits: Middag i en av skipets restauranter «Sir Winston» etterfulgt av en guidet tur til de områdene i skipet der det har vært mest paranormal aktivitet.

• Paranormal Investigation: En to timers tur, der du får tilgang til verktøy som skal hjelpe deg å komme i kontakt med spøkelser.

• Paranormal Spirit Box Tour: Ved hjelp av en «Spirit Box», designet for å avsløre paranormal aktivitet, får du utforske skipets antatt mest hjemsøkte områder.

• Paranormal Shipwalk: Kveldstur til skipets hjemsøkte områder.

• Paranormal Spiritwalk: Her får du informasjon om hva du kan gjøre for å komme i kontakt med spøkelser. Guidet tur på to timer. 

Ovennevnte aktiviteter arrangeres hele året, men hver Halloween arrangeres: «Dark Harbour» (Haunted Halloween) der skipets skumle historie knyttes til de mer moderne spøkelsesattraksjonene.

Vi har muligheten til å se propellen under vann. Her er det også rapportert om paranormal aktivitet.


REISEFAKTA LONG BEACH

Norwegian har rimelige direkteflyginger til Los Angeles fra Oslo, så Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach og Long Beach er bare et steinkast unna.

• Long Beach er en by i Los Angeles County med 470.130 innbyggere (2016).

• Havna i byen, hvor også Queen Mary ligger, er den nest travleste containerhavna i USA.

• Long Beach sentrum ligger ca. 3,5 mil sør for Los Angeles International Airport.

• Klimaet i Sør-California er behagelig hele året. Den statistisk sett kaldeste måneden er desember, hvor temperaturen gjennomsnittlig kommer opp i 19,3 grader i løpet av dagen. Varmest er august, da når gradestokken normalt 28,8.

Faktakilder: Queen Mary Hotel, Wikipedia.

Tips en venn på e-post