Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Fredag den 13. Dagen for selvoppfyllende profetier?

I dag er det fredag 13., og vi lurer på hvorfor fredag den 13. går for å være en ulykkesdag. Er det fordi vi er overtroiske eller er det virkelig en ulykkesdag?

Tekst: Randi Bjærum

I løpet av et kalenderår har vi minst en fredag den 13., men maksimalt tre fredag den 13. I 2014 har vi bare en "fredag 13.", nemlig i dag, 13. juni.

Er du en av dem som ønsker å slukke lysene, løse døren og holde deg inne, eller mener du at det bare er tull og overtro?

Skyr du fredag den 13., og blir stresset når dagen nærmer seg kan det være at du lider av paraskevidekatriafobi; som er frykt og angst for fredag den 13.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Norrøn mytologi

Noe av legenden om at fredag den 13. er en ulykkesdag, kommer fra norrøn mytologi.

Legenden forteller at det er invitert til fest i Valhall og bordet er dekket for gjestene som er 12 guder. En av de som ikke ble invitert var guden Loke, men som likevel bestemmer seg for å delta. Når han ankommer festen manipulerer Loke den blinde guden Hod til å drepe den gode guden Balder.

Håndanalyse - Hånden avslører alt!

Guder kunne for så vidt ikke dø, men Balder hadde en svakhet etter at hans mor fått alle dyr og planter til å love at de ikke skulle drepe hennes sønn, men hun glemte å spørre en plante: mistelteinen.

Et spyd med mistelstein på spissen traff Balder i hjertet og han døde. Slik oppstod legenden om at 13 til bords er et uheldig tall, og hvis det skjer vil en av de 13 død innen et år. 

 

 

Kristendommen

I kristendommen er legenden om 13 til bords tilknyttet Jesus siste måltid med sine 12 disipler der Judas, en av de tolv disipler, svek han.

Korsfestelsen skjedde også på en fredag.

I Tyrka var tallet 13 på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet 13 så negativt ladet at det nesten ble fjernet fra ordforrådet deres.

Mange byer har den dag i dag fortsatt ikke gatenummer med 13 i seg.

Høyhus har ikke 13. etg. De går fra 12. etasje til 14. etasje.

 

Andre myter

Andre myter er at har du 13 bokstaver i navnet ditt har du Djevelens lykke. Marilyn Monroe, Jack The Ripper og Charles Manson har alle 13 bokstaver i navnet sitt. Men det har også Nelson Mandela. Vurder selv!

Tro kan flytte fjell er et utsagn. Og jo flere mennesker som tror at fredag den 13. er en ulykkesdag gjør det ikke mer sant eller riktigere.

Men det vi tror på går ofte i oppfyllelse, og statistikken viser at folk er mer skeptiske enn vanlig og forventer seg mer negativt på fredag 13.

Om det er selvoppfyllende profeti eller bare tilfeldig at statistikken viser at det er flere påkjørsler og kollisjoner på fredag den 13. i USA.

Her i Norge derimot viser statistikken at ulykkesfrekvensen er lavere enn normalt på denne dagen.

Opprinnelig var fredag den 13. kjent for å være en lykkedag. I astrologien har vi 13 månesykluser i løpet av et år og befruktningsdyktige kvinner har 13 menstruasjonssykluser.

I numerologien er tallet 13 et sterkt og magisk tall.

Tro du fredag den 13. er en ulykkesdag eller bare overtro?

Slik blir 2019 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.