Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Framsnakking- det motsatte av baksnakking

Kronprins Haakon lærte oss om begrepet framsnakking. Nå har ordet, som er det motsatte av baksnakking, blitt en folkebevegelse og er i ferd med å bli integrert i det norske språk. Begrepets ”far”, Svein Spjelkavik fra Andøya i Vesterålen, har gitt ut en bok om framsnakking.

Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling

På en ungdomskonferanse i Drammen, uttalte kronprins Haakon at han ville framsnakke sin søster Märtha Louise, som hadde vært i hardt vær etter at hun sto frem og sa at hun kunne prate med de døde. Kronprinsen sa følgende:

ScaleCAIMP607 
Kronprins Haakon er blandt de som støtter ordet framsnakking Foto: Det kongelige Slott 

”Jeg synes vi skal gi hverandre den sjansen og begynne med aktiv framsnakking. Jeg tenkte jeg skulle begynne her i dag og framsnakke: Jeg har en veldig fin søster. Hun er omsorgsfull og genuint opptatt av å ta vare på andre mennesker”.

Med andre ord gjorde han noe annet enn å baksnakke henne. Han framsnakket. Plutselig var ordet på alles lepper. Det var i ferd med å bli et begrep!

Mannen bak framsnakking

Selv om kronprins Haakon gjorde framsnakkingen kjent, kan ikke ordet krediteres kronprinsen. Ordet ble nemlig skapt for noen når siden av reklamemannen Svein Spjelkavik (45) fra Dverberg på Andøya.

Andøyværingen satt sammen med en gjeng rundt lunsjbordet i Mediehuset på Andenes og ”koste seg” på folkelig vis med baksnakking. Plutselig reiste Rigmor Anna Dava seg og sa: "Hvis dere ikke kan si noe fint om folk, orker jeg ikke å sitte her lenger”.

Opplevelsen ble en tankevekker for en litt skamfull Spjelkavik, som deretter kom opp med ordet som han mener manglet i ordboken. Heretter bestemte han seg for å gå i bresjen for å snakke positivt om mennesker som ikke var til stede. Ut fra denne hendelsen vokste begrepet framsnakking frem og ble en del av Spjelkaviks vokabular.

- At både Kongen og kronprinsen har brukt ordet jeg fant på for noen år siden, er aldeles strålende. Jeg synes faktisk begge de to har framsnakket mye i det offentlige rom, også før ordet ble kjent, mener Spjelkavik.

På Facebook

Etter hvert ble det opprettet en Facebook-gruppe for å gjøre ordet kjent for folk flest. Håpet var at så mange som mulig skulle ta ordet i bruk, slik at det med tid og stunder også ville finne veien inn i ordboka.

Facebook-gruppen ble en farsott som i perioder vokste med rundt 3000 personer i døgnet. Gruppen ”Framsnakking” ble faktisk en av de raskest voksende i verden. I dag har den over 234.000 tilhengere på Facebook og vokser stadig. Med viktige støttespillere som kronprins Haakon og språkviter Sylfest Lomheim, har ordet spredt seg lynraskt på kort tid.

Over landegrensene

Flere aviser har nå egne framsnakkingsspalter, og ordet har allerede krysset landegrensene. ”Framtal” får stadig flere svenske tilhengere på Facebook. Det samme gjør den danske ”framtale”-siden.

Språkrådet setter også pris på språklig kreativitet og ordlaging, og synes det er ekstra hyggelig når folk vil fremme menneskevennlige ord. Ingenting er bedre enn å være framsnakkende når man har ros på lager. Språkrådet vil oppfordre alle til å snakke pent om folk, både foran og bak dem, og å ta i bruk hele ordforrådet om dette: Vi kan komme med godord og lovord, gi komplimenter og honnør, og vi kan rose, berømme og prise. Skryt, kyt, smiger og smeik kan også forsvares, og ved spesielle anledninger er det ifølge Språkrådet på sin plass å hylle, hedre og ære.

Framsnakkingspris

Ordgründeren er nå ute med boka "Framsnakking". Første opplag på 3.000 eksemplarer kom 3.12.2010. På nyåret kom boka i nytt opplag på 3000 eksemplarer. Boka, som er utgitt på Kagge forlag, inneholder ikke bare historien om fenomenet framsnakking, men også en bruksanvisning på hvordan du selv kan bli en framsnakker.

- Selv om jeg ikke tror det er mulig å fjerne baksnakking helt, håper jeg boka om framsnakking i det minste kan hjelpe litt, sier forfatteren og ordgründeren.

- Sammen med to av mine medforfattere i boka, Bård Michalsen og Annbjørg Gjerdrum, har vi bestemt oss for å la vår andel av boksalget gå til en framsnakkingspris, som skal deles ut første gang i løpet av 2011, sier forfatteren og ordgründeren, som nå har blitt ”reisende” i framsnakking. Med utgangspunkt i mange forespørsler reiser han rundt i hele landet og holder foredrag om emnet.

Forfriskende effekt

Svein Spjelkavik har ingen planer om å slutte med framsnakkingen. Han mener at baksnakking ikke trenger mer markedsføring, men at vi aldri kan få nok av å snakke fint om folk som ikke er til stede.

- Det gir en overraskende forfriskende effekt og har til nå manglet et eget ord. Den jobben ser framsnakkingen ut til å klare godt, sier Spjelkavik, som er imponert over at ordet har funnet hjem hos så mange at det har blitt en del av dagligtalen.

Språkrådet mener vi må vente noen år før ordet eventuelt kommer inn i ordlista. På den måten kan man sjekke om begrepet har begrenset levetid.

I mellomtiden lever framsnakking sitt eget liv, og det er interessant å se hvordan utviklingen blir. Det avgjør språkbrukerne, og ikke minst de kongelige!

Spre glede i hverdagen

* Snakk positivt om mennesker som ikke er til stede
* Bestreb deg etter å si minst en positiv ting om et menneske hver dag
* Har du ikke noe positivt å si om en person, la være å si noe
* La være å kritisere, baksnakke eller spre rykter. Reager hvis andre gjør det samme 
* Ved å framsnakke åpner du opp for positive energier hos deg selv og andre