Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Norges nasjonalspåmann

Når Sandefjord Fotballklubb lurer på om de rykker ned neste sesong, eller nettstedet E24 vil vite om det blir boligkrakk? Når Star Tour vil ha stilt reisehoroskop for sine kunder? Hvem ringer de da? Henning Hai Lee Yang, selvfølgelig!

Norges mest berømte astrolog

- Jeg kaller meg selv en rådgiver som kan se inn i framtiden, sier Henning Hai Lee Yang, Norges kanskje mest berømte astrolog.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

For noen år siden utropte BBC ham på direkten til verdens beste spåmann da han forutså hvilken plassering Elisabeth Andreassen ville få i Grand Prix. Han har spådd alt fra Monica Lewinsky til 36 direktører i den sveitsiske storbanken UBS. Men han sier heller ikke nei til Alternativmessen i Hurum.

- Det det handler om som spåmann er å hjelpe folk til å se de mulighetene som finnes, forklarer Hai Lee Yang. Han har erfart at menn og kvinner er opptatt av forskjellige ting.

- Kvinner ønsker å vite hva som skjer med kjærligheten, mens menn vil vite hvordan det går med dem økonomisk.

Finner nøkler og kalver

Vi møter ham i foajeen på Oslo Plaza, et steinkast fra kontoret hans i Galleri Oslo. Der tar han imot kunder fra hele verden. Når han da ikke gir råd over telefon. Ofte gjelder det forsvunne gjenstander. En gang ringte en dame fra Bergen som hadde rotet vekk bilnøklene. Ved hjelp av den flere tusen år gamle kinesiske teknikken I Ching fikk Hai fram bilder som ledet ham mot løsningen.

- Jeg så at hun hadde ryddet i klesskapet, og mens hun gjorde det hadde hun vært så uheldig å miste bilnøklene innimellom tøyet. Jeg så klesskapet, til og med hvilken stabel det var snakk om. Og der fant hun nøklene. Det er jo helt vanvittig! Jeg satt i Oslo, og hun var i Bergen, smiler Hai Lee Yang, og forteller at han fikk et langt takkebrev fra henne etterpå.

Takknemlig var også en fortvilt bonde som kastet seg på telefonen etter at en av kalvene hans hadde rømt. Hai Lee Yang ba om å få tilsendt et kart og ved et vann i nærheten av gården «så» han at kalven sto og drakk. Og ganske riktig – der fant de kalven.

I Ching er bare ett av Hai Lee Yangs verktøy. Han er ekspert både på kinesisk og europeisk astrologi. Dessuten behersker han Feng Shui og skriftanalyse, og kan også avsløre hemmelighetene som skjuler seg i kroppsspråket, hendenes linjer og ansiktets særtrekk. Vanligvis bruker han bare en av metodene om gangen. Ellers kan det lett bli litt kaotisk, mener han.

- Men man kan bruke andre spådomsmetoder etterpå for å sjekke om det stemmer. Og som regel stemmer det forbløffende bra!

Et eventyrlig liv

Få ville nok ha tippet at den norskkinesiske spåmannen er utdannet markedsøkonom og skipsingeniør og dessuten har en doktorgrad i filosofi. Hans reise fram til spåmannskontoret i Galleri Oslo er lang og eventyrlig. Henning Hai Lee Yang ble født i Hong Kong i 1949. Hans far var forretningsmann og hadde tre koner og to konkubiner. Hai Lee Yangs mor var den yngste konen. Den dagen han selv så dagens lys var foreldrene på kino og så Chaplins «Gullfeber». Midt under filmen fikk moren veer, men faren ville se filmen ferdig og det tok sin tid før de kom seg til sykehuset.

Sønnen ble født nøyaktig på slaget tolv om natten, midt mellom den 5. og 6. juni. Sine spesielle evner tilskriver han delvis dette tidspunktet. Selv mener han at han er født under en lykkestjerne.

- 5. juni er ifølge kinesisk astrologi en dag som står i solens tegn, det gir varme og glede. Mens 6. juni står for «rampelyset», sier Hai Lee Yang, og legger ikke skjul på at han trives nettopp der. Men han har også en annen forklaring på at han utviklet den sjeldne intuisjonen som mange år senere skulle bli hans levebrød.

- Mor likte dårlig konkubinene. Hun var litt småsint, og hadde behov for å få ut aggresjonen. Grunnen til at jeg utviklet en sjette sans var at det var greit å vite hva mor kom til å gjøre. Hvis hun var sint, så lønte det seg å være langt unna!

Kanskje sto det skrevet i stjernene  at han en gang skulle ende opp i landet langt oppe ved polarsirkelen. Farfaren hadde helt siden 1903 drevet en blomstrende geskjeft med å skaffe kinesiske sjøfolk til den norske handelsflåten. Senere overtok Hai Lee Yangs far, Frank Yang, denne agentvirksomheten som skal ha sørget for at minst fem tusen kinesere havnet ombord på norske skip. I 1957 bestemte faren seg for å åpne et eget kontor i Oslo. Først reiste han selv og Hai Lee Yangs mor over. I 1960, da Hai var 11 år gammel, fulgte han og søsknene etter. På den tiden tok reisen fra Hong Kong til Norge nesten to døgn, husker han.

Ble spåmann på heltid

Hai Lee Yang har i dag forlengst slått røtter i Norge, med sin kone og en sønn som jobber i reklamebransjen. Selv arbeidet han i mange år som salgssjef og innkjøper for store konsern i Europa og Asia – blant annet Norsk Hydro - før han brøt over tvert og ble spåmann på heltid for 20 år siden. På denne tiden var dette et utradisjonelt valg.

#kampanje2#

- Jeg var den første som kom «ut av skapet» som spåmann her i landet, ler han.

- Du har jo en «stødig» utdannelse, hvorfor bestemte du deg for å satse på spåmannsyrket?

 
Hai Lee Yang har utgitt mer enn 50 bøker på engelsk, kinesisk og norsk, bl.a. på Damm forlag.

- Dette er ikke et ustødig yrke! Det er et anerkjent yrke i Kina. Spådom er et fagområde ved mange universiteter der. Også på BI er det faktisk en som har tatt doktorgrad i astrologi, poengterer han, og fortsetter:

- Mange tror at astrologi bare er noe sprøyt. Men det er en vitenskap som har vært kjent i fire-fem tusen år. Til og med konger og keisere har brukt spåmenn. Også i dag er det mange næringslivstopper som er avhengige av astrologi, sier Hai Lee Yang.

I det daglige gjør han langt mer enn å spå. Han er en etterspurt foredrags-holder, og har skrevet en rekke bøker om astrologi og spådomskunst. Flere av bøkene er oversatt til engelsk.

For å nå ut på det amerikanske markedet har han inngått avtale med det anerkjente forlaget Random House. Hai Lee Yangs siste bok er en samling av hans spådommer og vil bli utgitt på Damm forlag.

Han behersker også kalligrafi og maler bilder. Bildene er inspirert av Feng Shui og er ment å være lykkebringende. Ett har han forært Tom Harald Jenssen, forlagssjef i Damm. Det forestiller to svære drager som pumper inn en masse penger i forlaget.

- Jeg må ha bredde i det jeg driver med, ellers dør jeg av kjedsomhet, tilstår Hai Lee Yang.

Fakta om Henning Hai Lee Yang

Født i Hong Kong, 1949. Dyretegn Okse. Han har bodd i Norge siden 1960.
Utdannelse: Ingeniør og markedsøkonom, og han har en doktorgrad i filosofi.
Jobber som astrolog, spåmann, personlig rådgiver og forfatter.
Så langt har han skrevet mer enn 50 bøker om horoskoper, astrologi, kinesisk håndanalyse, ansiktsanalyse og annen spådomskunst.

Livsmotto: Hjelpe andre å sette spor i historien!

Slik blir 2019 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.

Artikkelen ble første gang publisert i april 2008.