Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Hold deg frisk i jula

Vi setter vår ære i å ta frem den gamle julepynten, kjøpe inn juleblomster og juletre, bake sju slag og tilberede tradisjonsrik julemat. Dette kan by på utfordringer for en allergiker, astmatiker eller hjertepasient. Her er noen gode råd for å holde seg frisk i jula.

Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling

Når du henter frem julepynten, se nøye over den, særlig hvis den står lagret i kjelleren. Har den blitt utsatt for fukt, følger det med muggsopp, som med god stuevarme tørker og fyker rundt i rommet.

Unngå julepynt som samler mye støv og er vanskelig å rengjøre, for eksempel ting som er laget av halm, strie og tørkede blomster. Røkelse er populært å bruke i julen, men en astmatiker eller allergiker bør unngå dette helt.

Mange reagerer også på levende lys. Kolspasienter er brukere av oksygen (O2). Dersom de bruker levende lys, er det viktig å følge de retningslinjer som ble gitt da de fikk oksygen.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Juletre til besvær

Mange reagerer på vanlig juletre og kjøper i stedet kunstig tre. Praktisk er det også, så slipper man alle barnålene!

- Mange hevder de er allergiske mot gran eller furu, men det stemmer nok ikke. Bartrær har for store pollen til at de blir tatt opp av luftveiene. Dessuten har ikke bartrærne sesong i julen. Hvis noen mener å reagere på juletreet, reagerer de høyst sannsynlig på de eteriske oljene i treet (sterk lukt) eller muggsoppen, som har ligget på frosne grener og tiner når den kommer inn, bekrefter dr. Kai Håkon Carlsen ved Voksentoppen astma og allergisenter.

- Når vi tar inn et tre, følger ofte uønskede elementer med. Massevis av småkryp og muggsopp sitter i barken. Når treet med muggsoppen kommer innendørs, tørker muggen og blir luftbåren. Dermed puster vi den inn, og de aller fleste allergikere, og særlig astmatikere, vil reagere.

For å fjerne en del av muggsoppen, kan du prøve å spyle treet og stammen med en hard vannstråle, og deretter la det tørke utendørs et døgn. Deretter kan du sette treet et døgn eller to på et ikke for varmt sted ( for eksempel kjelleren). Da får treet avklimatisert seg før du pynter det.

Tidligere mente man at julestjernen var giftig, men den er tatt ut av brosjyren over giftige planter fra Giftinformasjonen, ettersom melkesaften i planten kun forårsaker små hudirritasjoner eller svakt mageubehag.

Carlsen mener det er sjelden at noen reagerer allergisk på julestjernen. Det går an hvis man stikker nesa oppi blomsten eller jobber på et gartneri. Når vi gir julestjernen skylden for at vi får tett nese og rennende øyne, kan det heller være en kombinasjon av alt det andre vi trekker inn i stua i løpet av julen.

Julemat

I førjulstiden opplever vi mer stress enn noen annen tid på året. Stress svekker immunforsvaret og øker risikoen for hjertesykdommer, allergiske og astmatiske anfall.

iStock_000007202675Medium 
 

- Spesielt for hjertepasienter gjelder sunn livsførsel hele året, også i julen. Mosjonere, spise sunt, ikke røyke! Man skal selvfølgelig ikke skal ha dårlig samvittighet om man unner seg et ribbestykke eller to. Synlig fett kan eventuelt skjæres bort.

Håndanalyse - Hånden avslører alt!

Unngå fet mat, overspis ikke og ha flere små måltider i stedet for ett stort. Nøktern og alminnelig alkoholbruk er greitt, men overdriv ikke! Frukt og nøtter, som har sunne fettstoffer, er av de positive tingene hjertepasienter kan innta i julen, opplyser Yngvar Myreng, hjertespesialist ved Feiringklinikken.

Det finnes del fiskeallergikere, men det er er sjelden noen reagerer på mat som ribbe eller annet kjøtt. Det er lurt å holde seg unna ferdige krydderblandinger som inneholder smaksforsterkeren MSG. Reaksjoner kan være rødme på ansikt, hals eller bryst, ofte med kløe. MSG finnes også i posesauser.

Kaffekos

Kaffekosen står sentralt i jula. Sats på hjemmebakst til jul. Unngå ferdigkjøpte kaker. Du har ingen kontroll over hva de inneholder. Innholdsdeklarasjonen er ofte mangelfull. Sjokolade og konfekt er også godt til kaffen, men dessverre er produsentene altfor sløve med å kontrollere om sjokoladen inneholder nøtter. For en nøtteallergiker er det nok at sjokoladen ble støpt i den samme formen som nøttesjokoladen ble støpt i.

Er du nøtteallergiker eller ikke tåler egg eller melk? Ingen grunn til å kutte ut julebaksten for det. Norges Astma- og Allergiforbund har tips til oppskrifter på kaker og julemat. Ta kontakt på telefon 23 35 35 35.
Eventuelt sjekk: www.naaf.no ( Under: Fakta)

God jul!

Slik blir 2018 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.