Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

LESERPRATEN: Opptatt av alt mellom himmel og jord

Magic Magasin har lesere i alle aldre, flest kvinner. Fellesnevneren for de fleste er at de er interesserte i overnaturlige ting. Henning Normann Holm (79) på Kongsberg representerer den eldre garde. Han er svært vitebegjærlig og er blant annet opptatt av lokalhistorie og gamle sagn/vandrehistorier.

Av Kari Flaata Halling

Henning hadde usynlige venner da han var liten. Han husker det ikke selv, men moren har fortalt det til ham i ettertid:

- Mora mi fortalte at jeg snakket med usynlige venner da jeg var liten. Hu` spurte meg hvem jeg prata med, for det var ingen som var der. Jeg svarte at det var folk som bodde nedi grenda, Titten og Åsmund. De fleste ville vel ment at det var barns fantasi, men mora mi sa ingenting. Etter at hu`var borte, begynte jeg å tenke over dette. Jeg fant ut at hu` hadde noe av det samme som jeg selv hadde. Tanta mi i Oslo, søstera til mor, hadde også det samme. Jeg har hørt at flere har sett den avdøde faren min komme ut av gammelhuset, mitt barndomshjem.

- Jeg for min del har alltid sett på mennesker på en helt annen måte enn folk flest. Jeg får en magefølelse når noe skjer rundt meg, men hva det er, vet jeg ikke. Men at jeg har en sterk intuisjon er det ingen tvil om!

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Vitebegjærlig
Da Henning var 17 år, begynte han som visegutt på Kongsberg Våpenfabrikk (KV). Han jobbet seg oppover på stigen. Jobbet i bedriften til han gikk av som pensjonist 63 år gammel.

- Jeg har alltid hatt mine egne meninger, ofte på tvers av det andre mente. Hvis jeg ymtet frempå om overnaturlige ting, lo de av meg. Det var bare noen få på arbeidsplassen jeg kunne snakke med om slike ting, innrømmer Henning, som er svært vitebegjærlig og glad i å lese, spesielt bøker om parapsykologi og overnaturlige ting.

- En driftsingeniør i KV sa til meg: - Du trur ingenting du, Holm. - Å, nei, svarte jeg. - For du skjønner at trua di ligger milliarder av lysår ut i stratosfæren. Sannheten er her du står og her du er. Jeg vil vite, du bare trur. Det er forskjellen mellom deg og meg.

Brudeskreiet
Henning er som et levende leksikon når det gjelder lokalhistorie og slektsforskning og vet det meste om steder i Kongsberg og hvem som har bodd der.

- Jeg har vært opptatt av historikk helt siden jeg gikk på skolen, sier den spreke pensjonisten. Han er fortsatt å finne på auksjoner. Leter etter gamle ting, som han setter i stand om det trenges.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kronene i Håvet. Foto: Kjetil Bjørnsrud

Som lokalhistoriker var Holm i 2014 guide/omviser for 12 personer i Norsk Parapsykologisk Selskap (NPS). De var interesserte i å se Brudeskreiet, et gammelt sagn de hadde hørt om. Holm tok dem med til Kronene i Håvet, en turistattraksjon på Kongsberg, der kongelige monogrammer er skåret inn i en fjellvegg.

- Når du sitter på krakken og ser bort på Kronene, da har du ei steinrøys som går oppover på høyresiden. Det er Brudeskreiet (Brudeskredet). Det var ingen kirke i Kongsberg den gangen. Brudefølget kom fra Jondalen, skulle til Heistad kirke (Hedenstad kirke). Så kom skreiet og tok dem. Sagnet sier at det ligger både hester og mennesker under steinrøysa, forteller Holm.

- Mener du at dette har skjedd? - Jaja, og det må ha vært på 1200 tallet, kanskje 1300 tallet. Ei dame fra NPS klatra oppover røysa, og hu` møtte en 12-åring som lå under der, og hu` fikk vedkommende over til den andre siden.

Selv hørte Holm om Brudeskreiet av bestefaren sin. I våre dager er det ikke mange som er opptatt av gamle sagn/vandrehistorier, og han tror ikke det er mange på Kongsberg som har hørt historien i dag.

Styggemann
Styggemann er den høyeste toppen i Skrimfjella utenfor Kongsberg. Henning kjenner til flere varianter av det gamle sagnet om Styggemann. Den ene forteller at det bodde et troll i fjellet Styggemann. Trollet mislikte sterkt at folk gikk rundt hjemmet hans og forstyrret ham, derfor lå trollet på toppen og fulgte med. Hver gang det kom noen for nære, kastet han en stein nedover. Går du i dag stien til Sørmyrseter, kan du fortsatt se mange av disse steinene. Trollet var bare ute i gråvær, men en gang ble det overrasket av sol. Da ble trollet forsteinet der på toppen av fjellet. Ser du fra den rette kanten og på litt avstand, kan du ifølge sagnet se både nese, munn og hake til den det forsteinede trollet; den stygge mannen.  

Slik blir 2019 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.

Værtegn
Henning er også opptatt av gamle værtegn og lærte følgende av morfaren:

- Når Skrim ligger i tåke, da kommer nedbøren i Kongsberg innen to timer, men det spørs hvor hard vinden er. I så fall kan nedbøren godt komme før. Bestefar kunne si til mor mi: - Nå må vi opp på Øverjordet og ta høysåtene for nå blir det nedbør. – Langt ifra, sola skinner jo, fikk han til svar. Vi var opp og tok den første såta, jeg tråkka høylasset, og vi hadde akkurat fått inn siste lasset, så begynte det å regne. Jeg var 10 år gammel, minnes Henning. Han legger til at månen har en god del med været å gjøre og spør hvilket stjernetegn jeg er født i. Jeg svarer Vekten. Henning er født i Tvillingenes tegn. Altså er vi «lufttegn» begge to. Henning bekrefter at han reagerer på fullmånen på samme måte som jeg gjør med uro, verking i kroppen, og søvnproblemer!

- Vi er født på denne jorda her, og den påvirker oss på ett eller annet vis, legger han til.

Engasjert kar
Henning er overbevist om at vi har levd før og at utenomjordiske har besøkt vår planet i lang tid. At det er folk i dag som har kontakt med utenomjordiske er han også sikker på.

Likevel har han beina plantet godt ned på jorda, og den engasjerte karen følger med på det som skjer både her hjemme og ute i verden:

- Nå må folk belage seg på å stå i jobb til de er 70 og 75 år, og vi vil få et nytt verdenskrakk, som vi hadde på -30 tallet. Donald Trump er den farligste mann vi har på jorda i dag. Snåsamannen Joralf Gjerstad, og flere andre, har ytret at Trump vil bli skutt. Snåsamannen har aldri sagt noe ufordelaktig om andre mennesker. Han har bare hjulpet folk. Når han sier dette, kan jeg ikke si annet enn at jeg har tru på at det kan skje!

Tips en venn på e-post