Startsiden partner

Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Buddha – den opplyste

Siddharta Gautama (trolig 563-483 f.Kr.) var en indisk prins som betraktes som grunnlegger av buddhismen. Han fikk ærestittelen Buddha, som på sanskrit betyr ”den opplyste”, fordi han ifølge buddhismen fant en metode for å kunne gjøre slutt på lidelsen i tilværelsen og oppnå nirvana.

 

Av Kari Flaata Halling

Kunstnere har fremstilt Buddha som en tykk, uformelig liten mann, som ser altfor velfødd ut til å være en hellig mann. På Buddhas tid, omkring 500 år før Kristus, gikk veien til sannheten gjennom lidelse. En helgen var en som i kval og pinsler skal ha kjempet seg frem til det indre lys. Denne oppfatning hadde vunnet utbredelse også i India, der Siddharta Gautama (Buddha) ble født i en aristokratisk familie nord i landet. Han var sønn av kong Suddhodana, og som ung levde han et sorgløst liv i luksus. Foreldrene beskyttet ham og sikret seg at han aldri så eller hørte om sykdom eller ulykke.

Kinesisk tusjmaleri fra Qing-dynastiet, som viser vismennene Lao Tse og Konfucius med den unge Buddha. Foto: Wikipedia.

Åndelig krise
Siddharta giftet seg med sin kusine Yasodhara, og de levde i palasset i byen Kapilavastu ved Himalayafjellene. Da han var 29 år gammel, ble han dypt grepet av spørsmålene omkring liv og død, lykke og lidelse, og en natt forlot han kone og nyfødt sønn for å finne svar på livets store spørsmål. Han forlot sin aristokratiske status for å leve som eneboer under kummelige forhold. Han gjennomgikk en åndelig krise.

Det var ikke uvanlig at unge menn på den tid, som var plaget av slike tanker, brøt med sin familie og dro av sted for å finne sannheten. Ofte levde de ensomt i skogene, og alt de eide var en treskål, som de rakte frem for å tigge etter mat. De trodde at bare de pinte seg lenge nok, ville de før eller senere få oppleve det store ekstatiske øyeblikk, da selve universets gåte ble avslørt for dem.

Siddharta prøvde de forskjellige metodene som var i omløp blant andre eneboere og asketer i den tidens India. Å bedrive askese, slik Siddharta gjorde, var en øvelse i selvtukt og forsakelse av denne verdens goder for å undertrykke de kroppslige drifter og gjennom dette fremme sjelens liv. Etter seks års meditasjon og askese, syntes han ikke han var kommet nærmere målet.    

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Buddha Daibutsu-statue i Kamakura, Japan. Foto: Wikipedia

Oppvåkningen
Som 35-åring satte Siddharta seg under et fikentre for å meditere og hadde bestemt seg for ikke å reise seg igjen før han hadde funnet friheten og det han søkte etter. Han falt i transe, og i lysende klarhet ble den sammenfiltrede kjede av årsak og virkning som regulerer dette livs elendighet åpenbart for ham. Og med den samme klarhet så han veien som fører til frigjøring og salighet. Han opplevde dette som et gjennombrudd, og han beskrev det som endelig å våkne opp. Fra da av ble han kalt Buddha, som betyr ”en som har våknet” eller ”den oppvåknede, ”også oversatt med ”den opplyste.”

Treet Siddharta satt under ble senere kalt Innsiktens tre (på singalesisk Bo-treet). Opp gjennom tidene har det blitt samlet frø fra dette treet, og dermed er Siddhartas tre bevart for senere slekter. Den som begir seg til Bodh Gaya, og er fylt av den rette tro, kan fremdeles se treet der. Bodh Gaya er i dag buddhismens viktigste pilgrimssted. I den buddhistiske tro blir denne byen regnet som verdens sentrum. Det er blitt bygget et tempel der, som mest sannsynlig stammer fra 600-tallet.

Tempelet i Bodh Gaya. Foto: Wikipedia

Veien til lykke
Buddha blir av sine tilhengere, og av hele den eldste tradisjonen, ikke betraktet som en gud, men som en tenker, filosof og åndelig leder, et enestående vesen som ved egen kraft nådde frem til innsikt. I 45 år vandret Buddha rundt i Nord-India og spredte sin innsikt og kunnskap. Han lærte menneskene, uansett klasse eller kaste, den veien til lykke som han selv hadde funnet. Han grunnla en forening, sangha, med disipler bhikku. Folk fra alle sosiale lag kom i flokk og følge for å høre og hilse ham og strø blomster på hans vei.

Da Siddharta (Buddha) døde 80 år gammel, var han blitt en kjent og høyt aktet person. Klostersamfunnene han grunnla er i dag blant verdens eldste organisasjoner.

Buddha er udødeliggjort ved at han var i stand til å lære menneskene hvordan de skal leve og dø i denne verden på en enkel og lykkelig måte. Buddha skrev ikke selv bøker, men det har kommet en rekke verk om hans ord og lære.•

LIVET ER ET HJUL

Tilværelsen er full av lidelse, mente Buddha. For å slippe denne smerten må mennesket først innse at livet er en uendelig gjentakelse av fødsel og død, der våre tanker i det ene livet preger det neste. Bare ved å erkjenne at livet er et hjul, drevet av årsak og virkning, kan vi bryte ut.

Kilde: historienet.no


Buddhisme:

• I dag finnes mellom 300-350 millioner buddhister spredt over hele verden.

• Buddha og hans lære står sentralt i buddhismen. Buddhas ”oppvåkning” innebærer en erkjennelse av De fire sannheter, og han oppnådde nirvana, som vil si at han ble fri fra all gjenfødelse. Dette er det endelige målet for alle buddhister.

• Buddhismen er ikke bare en religiøs og filosofisk lære, men har gjennom sin etikk satt sterkt preg på de samfunnene den har vært i kontakt med. Buddhismen har vært den fremste formidler av indisk sivilisasjon i Asia og en mektig kulturimpuls innen kunst, litteratur, filosofi og statsstyre gjennom 2500 år. Buddhismen er i dag delt i to hovedtradisjoner: theravada og mahayana.

Les mer om De fire sannheter, nirvana med mer på: https://snl.no
Søk på: Buddhisme

Masse informasjon: www.buddhistforbundet.no

Kilder: historienet.no, Wikipedia, Store navn: Berømte personligheter gjennom tidene. Det Beste A/S


Tips en venn på e-post